Vulić: Ukaljana savjest nikad i ničim se ne sredi

0

BANJALUKA, 19. marta – Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić istakla je da do normalizacije odnosa između Srba i Bošnjaka u BiH neće doći sve dok srpske žrtve ne budu poštovane kao i bošnjačke.

“Klali ste Srbe širom BiH, ubijali, mučili po mnogobrojnim logorima. Kakve ste duševne i tjelesne boli nanijeli Slavku Jovičiću kojeg ste zatvorili u logoru ‘Silos’? Ko je silovao devetogodišnju Mirjanu Dragičević? Kome i šta je ona kriva bila? Silovali ste Srpkinje, a na sjednici Predstavničkog doma nazivate Srbe silovateljima”, naglasila je Vulićeva.

Ona je upitala i ko je odsjecao srpske glave u Vozući, dodavši da odgovor na to pitanje zna Šefik DŽaferović.

“Sjećate li se, gospodo iz SDA, i Doma armije u Derventi, mučilišta za Srbe, Bratunca, Kravica, Sarajeva, Goražda, Tuzle…? Sjećate li se malog Slobodana Stojanovića, kojeg je Šiptarka izmasakrirala?

Lažite vi međunarodnoj zajednici šta god hoćete, ali duhovi nedužnih civila, silovanih Srpkinja, zaklanih i ubijenih srpskih sinova, izmučenih Srba pratiće vas dok ste živi. Ukaljana savjest nikad i ničim se ne sredi”, poručila je Vulićeva.

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je na pet godina zatvora bivšeg pripadnika takozvane Armije BiH Osmana Osmanovića zbog ratnog zločina nad srpskim civilima i zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske 1992. godine u logoru Rasadnik u Gornjem Rahiću na području Brčkog.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović poručio je da ta presuda predstavlja “sramotan udar na pravdu i da će ostaviti teške posljedice na odnose BiH i Srbije”, a ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković da je presuda “novi težak udarac normalizaciji odnosa u regionu”.

Zamjenik ministra pravde u Savjetu ministara Nezir Pivić mišljenja je da je ovom presudom “prekršeno međunarodno pravo” i da Srbija “zloupotrebom univerzalne jurisdikcije procesuira navodne ratne zločine”.