Sanitarni inspektor o higijensko-epidemiološkom stanju

0

ČELINAC, 21. maja – Sanitarni inspektor opštinske uprave Čelinac obišao je područja pogođena poplavama, te javnost obavještava o sljedećem:

Higijensko-epidemiološko stanje na području opštine Čelinac koje je zahvaćeno poplavom pod stalnim je praćenjem u pogledu pojave zaraznih i drugih bolesti.
Preduzimaju se mjere uklanjanja, čišćenja i pranja objekata i prostora zahvaćenog poplavom, a ekipe Doma zdravlja vrše dezinfekciju prostora koji su očišćeni. Zbog ograničenog broja timova koji vrše dezinfekciju, molimo  građane za razumijevanje.
Prije dezinfekcije, poželjno je sve površine dobro oprati (po mogućnosti deterdžentom), kako bi dezinfekcija bila što uspješnija.

S obzirom na prekid glavnog cjevovoda iz Banjaluke, snabdijevanje vodom je otežano, a voda iz vodovoda „Kuzmanovića potok“ je pod stalnom kontrolom u pogledu rezidualnog hlora. Kako objekti ovog vodovoda nisu bili zahvaćeni poplavom i kako nije bilo havarija na mreži, voda se može upotrebljavati za piće, mada je zbog predostrožnosti najbolje koristiti flaširanu. Takođe, vodu treba koristiti krajnje racionalno, zbog malih kapaciteta ovog vodovoda.
Upozorava se stanovništvo da svu hranu koja je bila u kontaktu sa plavnom vodom ne konzumiraju, bez obzira da li je bila u originalnom pakovanju. Sve predmete opšte upotrebe, pribor za jelo, posuđe, namještaj i drugo što je bilo u kontaktu sa plavnom vodom treba dobro oprati deterdžentom, a tamo gdje je moguće izvršiti dezinfekciju otkuhavanjem.
Pekare sa našeg područja nisu bile zahvaćene poplavom i snabdijevanje hljebom je normalno.
Trgovinske radnje koje su završile čišćenje, dezinfekciju i uklanjanje artikala zahvaćenih poplavom počele su sa radom, kao i ugostiteljski objekti.
Mjere lične i druge higijene maksimalno povećati, a posebno obratiti pažnju na pranje ruku.

Tržišni inspektor : Nema povećanja cijena
Tržišni inspektor je na terenu kontrolisao rad trgovinskih radnji u smislu povećanja cijena osnovnih životnih namirnica i saopštio da nije zabilježen nijedan slučaj povećanja cijena.

Izvor: www.opstina-celinac.com