Osveštana spomen-kapela poginulim borcima

0

ČELINAC, 02. Avgusta – Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem služio je  Svetu arhijerejsku Liturgiju u čelinačkom hramu u izgradnji posvećenom Svetom arhangelu Gavrilu i osveštao spomen-kapelu poginulim borcima.
U spomen-kapeli, koja ima ulogu centralnog spomen-obilježja poginulim borcima iz Čelinca, upisana su imena 216 poginulih, nestalih i umrlih boraca iz čelinačkog kraja u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Za doprinos gradnji spomen-kapele poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, vladika Jefrem je kuma kapele Aleksandra Džombića proglasio velikim dobrotvorom parohije čelinačke.
Episkop Jefrem je Arhijerejsku veliku gramatu uručio ministru rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petru Đokiću, vršiocu dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Jovi Turanjaninu i Željku Jungiću.
Đokić je rekao da izgradnja spomen-kapele potvrđuje da Republika Srpska, opština Čelinac i Srpska pravoslavna crkva poštuju tekovine otadžbinske borbe u kojoj je srpski narod dao velike žrtve., objavljeno na www.opstina-celinac.com.
“U ovoj spomen-kapeli za vječnost su upisana imena onih koji su za stvaranje i odbranu Republike Srpske dali najviše šta su mogli – svoje živote. Time su zaslužili da ih se vječno sjećamo i da im odajemo zahvalnost za slobodu i ravnopravnost srpskog naroda u BiH i za Srpsku koju su nam ostavili”, rekao je Đokić.
On je istakao da će Republika Srpska nastojati da se brižno odnosi prema porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida i da će usavršavati zakonsku regulativu koja će stvoriti preduslove za to.
Načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković rekao je da je ova opština u odbrambeno-otadžbinskom ratu dala veliki doprinos stvaranju i odbrani Republike Srpske.
“Žrtve koje smo dali ne možemo nadoknaditi, ali možemo poštovati njihovo ime i tekovine koje su nam ostavili i imamo obavezu da njihovim porodicama obezbijedimo život dostojan čovjeka”, rekao je Zeljković.
Vijence kod spomen-ploče položili su Đokić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, delegacije čelinačke opštine, bratskih opština Trstenik i Majdanpek, kao i porodice i saborci poginulih boraca.
Osveštanju spomen kapele i svetoj arhijerejskoj liturgiji u hramu koji je 26. jula proslavio krsnu slavu prisustvovalo je više stotina vjernika.