Doktor Mladen Radonjić, ponos Čelinca: Decenijama u službi zdravlja djece

0
Mladen Radonjic

ČELINAC, 22. mart – Pedijatar Mladen Radonjić decenijama je zaštitni znak Čelinca. Od 1987. godine, kada je diplomirao na sarajevskom Medicinskom fakultetu, doktor Radonjić je u službi zdravlja mališana iz Čelinca i susjednih gradova banjalučke regije. Dobitnik je brojnih nagrada za uspjehe u radu, a bio je i direktor više zdravstvenih ustanova.

Ljubav prema djeci

Ukoliko na čelinačkim ulicama zaustavite bilo koga i pitate za doktora Mladena Radonjića, čućete samo pohvale, ali i brojna lična pozitivna iskustva. Nisu rijetki oni koji će reći da je doktor Mladen obraz osvjetlao i u nesretnim ratnim vremenima, vlastitim primjerom pokazujući da čovjek može biti čovjek, bez obzira na nevolje koje ga okružuju.

– Troje djece imam i svako dijete sam podigla uz veliku pomoć doktora Mladena. Grčeve, prehlade i viroze lakše smo prebrodili uz doktorove savjete, a kada se sami sa temperaturom kod djece nismo mogli izboriti, znao je i u pola noći doći u ordinaciju da bi pomogao. Uvijek sam ga posmatrala kao nekog najrođenijeg, a tako je i sada kada su mi djeca odrasla. Volim tog čovjeka i na ulici sresti i uvijek mu se obradujem, kaže Čelinčanka Milena Dujaković.

Slično razmišlja i Marija Popović, koju smo zajedno da osmomjesečnom kćerkicom zatekli ispred ordinacije doktora Mladena Radonjića.

– Djeca iz cijele naše porodice liječe se kod doktora Mladena. Povjerenje koje imamo u njega teško se može opisati riječima, a o tome koliko mu ljudi vjeruju i o kakvom se stručnjaku radi, najbolje govori podatak da su ovdje svakodnevno djeca iz Kotor-Varoši, Teslića, Banje Luke i Laktaša. Svi ga doživljamo kao člana porodice i kao nekog najrođenijeg, veli Popovićeva.

Doktor Mladen Radonjić priznaje da mu gode lijepi riječi roditelja čiju djecu liječi, dodajući da je sve ono što čini za mališane proizvod neizmjerne ljubavi prema djeci.

– To je moj životni poziv i smisao mog života. Pedijatar  može biti uspješan u svom poslu samo ukoliko djecu voli bezgranično. Djeca su mi prirasla za srce i život bez njih i stalne brige o njihovom zdravlju za mene bi bili nezamislivi, priča doktor Radonjić.

Priča za sebe

Dodaje kako je je svako dijete specifično, pa je i način komunikacije u periodu kada su bolesna različit.

– Svako dijete je priča za sebe, ali se konstantnim stvaranjem povjerenja dobra komunikacija veoma brzo napravi, pa zajedno sa roditeljima krećemo u akciju liječenja. Dobra komunikacija, strpljenje i povjerenje presudni su u takvim trenucima i svojevrsni su ključ uspjeha, priča Radonjić.

Kaže da bi, kada bi ponovo birao svoj životni put, izabrao medicinu i liječenje djece, dodajući da dječiji osmijeh i sreću roditelja nakon ozdravljenja njihovih mališana ništa ne može zamijeniti.

Izvor/foto: oslobodjenje.ba