Čelinac: Porodici Vrhovac voda odnela svu imovinu

0

ČELINAC, o1. junaPetočlana porodica Vrhovac iz Čelinca jedna je od 15 na spisku socijalno najugroženijih u opštini, jer su u poplavama ostali bez imovine.

Ovu porodicu obišla je ekipa „EuroBlica“ i poklonila im paket osnovnih životnih namirnica, mleko, hranu za decu, pelene i naravno – igračke.
Stanislav i Slađana imaju tri sina i oboje su nezaposleni. Voda i mulj uništili su sve stvari kojima su namestili iznajmljenu kuću u Čelincu. Deca ne shvataju šta im se desilo, žale samo za svojom imovinom – igračkama. Borave kod dede i bake na selu, gde su ih odveli čim je postalo jasno da će se Vrbanja izliti i poplaviti naselje.
– Mama se uplašila, ali mi nismo. Voda je bila do prozora – priča šestogodišnji Jovan ono što je čuo od oca.
Dečak kaže da je poneo samo kockice, njegov četvorogodišnji brat Vid žali za džipom koji je ostao u kući, a petogodišnji Luka je prezauzet trčanjem po dvorištu, objavio je Blic.
Kuća Slađaninih roditelja u mesnoj zajednici Štrbe, u kojoj su deca smeštena poslednjih 15 dana, puna je paketa pomoći koje dobijaju posredstvom čelinačkog Centra za socijalni rad. Donose ih i dobri ljudi koji Vrhovcima pomažu da povrate deo izgubljenog.
– Sve stvari su uništene osim kreveta koji sam izneo na sprat – ispričao je Stanislav. Kaže da je u kući ostao zarobljen dva dana bez vode, hrane i struje jer nije bilo čamaca da ih izbave.
Centar za socijalni rad, opština i meštani organizovali su se da pomognu i Vrhovcima dovrše kuću. Jedni su doneli prozore, drugi cement, a treći nameštaj poslali iz inostranstva. Stigle su i stvari za dečju sobu.
– Opština neće naplatiti priključak vode i struje, i to mi je velika pomoć – rekao je Stanislav.
Na kući nema krova, nego je zalepljena lepenka, a Vrhovci nemaju novca da ga kupe. Biće potrebno još cementa, kreča, podovi, bojler da bi kuću spremili za useljenje. Vrhovci bi polovinom oktobra trebalo da dobiju i šestog člana porodice, a dečaci se nadaju da će im mama roditi brata.