Braneška vršidba oživjeće stara sjećanja i naučiti mlade o životu predaka (FOTO)

1

ČELINAC, 14. AVGUSTA – U cilju promocije nekadašnjeg seoskog života i zaboravljenih poljoprivrednih aktivnosti u Branešcima kod Čelinca 17. avgusta ove godine, održaće se manifestacija “1.braneška vršidba 2023”.

Prema riječima organizatora Milana Derajića ovo je prilika da se mladi naraštaji upoznaju i da vide kako se prije radilo u selu i kako su naši očevi i djedovi obavljali vršidbu pšenice.

Podsjeća da će na trenutak oživiti prošlost a u tome su mu pomogli prijatelji iz Branešaca te udruženje Centar za razvoj i promociju poljoprivrede turizma kulture i sporta Branešci. Dodaje da je manifestaciju dugo pripremana.

”Jednu njivu pripremili smo za ovu namjene i kad je žito sazrelo pokosili smo je samovezom. Snopove pšenice smo ustogili u tzv.krsta i ona se suši i čeka vršidbu. Mašina na kojoj ćemo raditi je vlasništvo naše porodice i ostala je iza djeda Đurđa koji je vršio pšenicu u cijelom selu. Interesovanje za ovaj događaj je veliko i to nas raduje i jedva čekamo da se opet čuje huk mašine u našem selu” rekao je Derajić.

Planom manifestacija predviđeno je dovoz snopova od 17 časova, a nakon toga otvaranje manifestacije, prigodan kulturno – zabavno program i otvaranje manifestacije, vršidba pšenice, a nakon toga druženje uz muziku uživo. Manifestaciju su podržali mnogi braneščani, a ovo je prilika da se okupi brojna dijaspora imajući u vidu da mnogi braneščani žive i rade u zapadnim zemljama, a najviše u Italiji.

Svoj dolazak i pomoć je najavio i dr Vlado Đajić, direktor UKC Republike Srpske i narodni poslanik u NSRS kao i predstavnici opštine Čelinac na čelu sa načelnikom Vladom Gligorićem. (tvk3.info)

 

1 KOMENTAR

  1. Moj doktore tebi je mjesto u bolnici sa mantilom bjelim i koliko znam imaš i previše posla da gore radiš i obavljaš čestitu dužnost kao pravi domaćin kuće zato je stanje u bolnici takvo svagde vas je više samo niste gde treba pusti draška da laprda po gradu doće i njemu kraj kao svakome vidi se iz priloženog da grad nije bio prljaviji samo da ovaj slijepi narod dobije oči pa da progleda ali neće nikada progledati kad ste sve vredno čestitost otjerali preko grane da budu sluge u eu

Comments are closed.