ZAPANJUJUĆE I UPOZORAVAJUĆE Za manje od sat vremena na suncu, TEMPERATURA u autu dostižne opasnu brojku, NE OSTAVLJATI živa bića u njima ni minut

0

ČELINAC, 06. juna – Svakog ljeta sa svih strana svijeta pristižu vijesti o tragedijama djece i kućnih ljubimaca koji gube život jer su ostavljeni u vrelim automobilima.

Studije su pokazale da je dovoljno samo sat vremena na jakom suncu da temperatura u automobilu poraste na opasnu brojku od 40 stepeni.

Djeca

Naučnici sa univerziteta u Arizoni zato su sproveli jedno istraživanje kako bi precizirali koliko se brzo parkiran automobil zaista zagrije, kao i koji su automobili najopasniji, piše Blic Žena.

Za taj eksperiment su koristilu šest automobila različitih boja i veličina i parkirali su ih na suncu i u hladu.

Ono što su zaključili jeste da se manja kola izuzetno brzo pregrijavaju, a nakon sat vremena je u automobilima na suncu bila zabilježena temperatura preko 47 stepeni.

U kolima parkirana u hladu, prosječna temperatura iznosila je oko 40 stepeni, ali poslije samo dva sata stajanja, temperatura je bila podjednako visoka i opasna kao da su kola bila na suncu.

Što se boje tiče, kao što ste i pretpostavili, kola crne boje će mnogo brže dostići kritične temperature. I automobili svetlije boje će u jednom trenutku postati opasni, ali će im trebati malo više vremena. Isto važi i za automobile sa tamnim enterijerom. Kožna sjedišta su posebno opasna, koje god da su boje.

Naučnici su još ustanovili da se volan automobila nakon sat vremena stajanja na suncu popne na 52 stepena, a temperatura kontrolne ploče ide i do 60 stepeni. Istraživanje je pokazalo da čak i kratko parkiranje vozila u hladu može da bude smrtonosno za djete. Ne samo to, kako kaže Nensi Selover, klimatolog sa univerziteta u Arizoni.

-Disanje u automobilu stvara dodatnu vlagu u vazduhu, zbog čega je teže rashladiti se putem znoja – dodaje Nensi Selover, a njena koleginica koja je takođe učestvovala u istraživanju, Dženifer Vanos, dodaje i da ljudi mogu da nastradaju i kada je temperatura u kolima manja od 40 stepeni.

– Toplotni udar nije ni najmanje naivan, i žrtve ovog udara mogu da do kraja života pate od posljedica na mozgu ali i drugim organima – zaključuje Dženifer Vanos.

I za kraj, kao i svih prethodnih leta, sledi molba i upozorenje – ne ostavljajte djecu, kućne ljubimce ili bilo koje drugo živo biće u kolima ni na sekund!

 

Srpskainfo