VLADO GLIGORIĆ: VIŠE NOVCA IZ BUDŽETA ZA SVAKO NOVOROĐENO DIJETE

0

ČELINAC, 23. marta – Načelnik opštine Čelinac donio je nove pravilnike kojima su povećani iznosi sredstava jednokratnih novčanih pomoći za novorođenu djecu, zatim pomoć mladim bračnim parovima za sklapanje braka, ali i za sufinansiranje procedure potpomognute reprodukcije.


Tako su, kada su u pitanju novorođena djeca, stavke za drugorođeno i trećerođeno dijete sa dosadašnjih 200 KM i 300 KM povećane na 250 odnosno 350 KM. Podrška natalitetu ogleda se i u uvođenju nove stavke, te će za četvrtorođeno i svako naredno rođeno dijete roditelјima biti isplaćen jednokratni iznos od 500 KM.

Pravilnikom o dodjeli jednokratne novčane pomoći mladim bračnim parovima za sklapanje braka predviđeno je da se novčana pomoć isplaćuje za svaki brak skloplјen od 1. januara 2020. godine, uz uslov da supružnik koji podnosi zahtjev mora imati prebivalište na teritoriji opštine Čelinac i imati 30 i manje godina starosti. Iznos sredstava za ovu namjenu umjesto dosadašnjih 200 KM iznosi 250 KM.

Sufinansiranje procedure potpomognute reprodukcije, kao pronatalitetna mjera, svoje mjesto u opštinskom budžetu dobila je 2016. godine, kada je i pravilnikom definisan iznos za ovu namjenu od 1.500 KM. I ovaj pravilnik pretrpio je izmjenu početkom marta ove godine, te je za žene do 40 godina starosti za četvrtu i svaku slјedeću proceduru određen iznos od 2.000 KM. Isti iznos sredstava dobijaju i žene preko 40 godina starosti, ali za svaku zakazanu proceduru.

Načelnik Gligorić ističe da je vođenje dobre pronatalitetne politike u samom vrhu prioriteta jedne lokalne vlasti, ali i da navedena budžetska izdvajanja posmatra prvenstveno kao dar i učešće lokalne zajednice u radosnim životnim trenucima njenih stanovnika i podršku u onim težim i neizvjesnim.

Podsjećamo, zahtjevi za ostvarenje prava na jednokratnu novčanu pomoć po gorenavedenim stavkama uz propisanu dokumentaciju predaju se u šalter-sali opštine, dok je dalјa procedura i rješavanje istih u nadležnosti Odjelјenja za privredu i društvene djelatnosti.