Vinogradi nikli iz ljubavi i inata

0

ČELINAC, 1. april – U Markovcu, mestu kod Čelinca, na nekih 300 metara nadmorske visine, nalaze se vinogradi porodice Jungić, čija vina sve više postaju brend banjalučkog kraja, zahvaljujući vrednim rukama ove porodice.

Prilazeći vinogradima Jungića, ovih proletnjih dana, kako su se smenjivali sunčani i oblačni periodi i ugledavši prelepe brežuljke pod vinogradima u Markovcu, za trenutak možete pomisliti da ste u Toskani ili Burgundiji. I to, kažu Jungići, nije bio samo naš osećaj, nego većine gostiju koji su ih posetili.

A Željko Jungić, koji je prvu vinovu lozu zasadio 2005, u vinogradarstvo je ušao, kako kaže, iz inata!

– Okolina Banjaluke ima prelepe krajolike, kao u najpoznatijim vinogradarskim regijama. Pitomi brežuljci, idealne nadmorske visine, a nigde vinograda. Takav je i moj rodni Markovac, ali ljudi su se iz ovih krajeva odselili, kuće opustele. Moja odluka da pokušam da vratim u život usnuli i zapostavljeni rodni kraj je potekla upravo iz inata – priča Željko Jungić, koji je nekada uspešnu karijeru direktora “Telekoma Srpske”, zamenio mukotrpnim, ali putem punim ljubavi prema vinu i vinogradarstvu.

Tamo gde je Željko počeo, nastavili su njegova kćerka Marijana i zet Miloš, a u porodični posao se sve više uključuje i druga kćerka Irena.

– Da biste počeli da se bavite ovim poslom potrebna je ljubav prema vinogradarstvu. I potpuna posvećenost i požrtvovanost – priča za “Novosti” Marijana Jungić Babić, direktorka vinarije.

Podseća da je i u banjalučkom kraju, a ne samo u Hercegovini, pogodno tlo za vinogradarstvo i ističe kako oni podstiču i druge u okolini da sade vinovu lozu.

Ovoj vinariji trebalo je nekoliko godina da se probije na tržište.

– Sada praktično nema nijednog restorana u Banjaluci bez našeg vina – kaže Željko Jungić. Sve više sarađuju i sa firmama koje otkupljuje značajne količine za svoje poslovne partnere.

MEDALjE

– MI smo mala vinarija sa godišnjom proizvodnjom od 45.000 litara i zasad ne izvozimo svoja vina van BiH. Trudimo se da se pozicioniramo pre svega na području banjalučke regije, a o kvalitetu govore dve srebrne medalje na “Beo vajnu” za crvena vina “kaberne sovinjon barik” i “šikar barik”. Inače, to nam je prvo pojavljivanje na sajmovima – ističe Marijana.

Izvor/foto: novosti.rs