Usvojen rebalans budžeta za 2013. godinu

0
Sjednica Skupštine opštine Čelinac

ČELINAC, 08. novembra – Na 11. redovnoj sjednici Skupštine opštine Čelinac održanoj 5. novembra, sa 14 glasova za, šest protiv i dva uzdržana usvojen je rebalans budžeta opštine za 2013. godinu u iznosu od 5.525.000 KM, što je za 262.000 KM manje u odnosu na plan budžeta za 2013. godinu.
Kako je pojasnio načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković, osnovni razlozi za izradu rebalansa budžeta su problemi u smislu punjenja budzeta. „Evidentan je određeni pad prihoda, poreskih i neporeskih. Značajna umanjenja odnose se na indirektne poreze, 98.000 KM, zatim poreze na nepokretnost u iznosu od 90.000 KM, te poreze na lična primanja.“ rekao je načelnik Zeljković i dodao da je, kada su u pitanju neporeski prihodi, najveći pad zabilježen na prihodima od zemljišne rente, uređenja gradskog građevinskog zemljišta, ali i na prihodima budžetskih korisnika.
On je podsjetio da budžet i dalje najviše opterećuju socijalna davanja, zatim kreditne i tekuće obaveze.
Dosta odborničke pažnje i diskusije privukla je i treća tačka dnevnog reda, Nacrt budžeta opštine Čelinac za 2014. godinu. Nakon opširne diskusije i primjedbi pozicionih i opozicionih odbornika na dokument, odlučeno je da se ova tačka povuče sa dnevnog reda.
„Nacrt budžeta bio je planiran u iznosu od 5.580.000 KM, od čega je 5.153.520 KM prihoda iz vlastitih izvora, a 426.480 KM namjenskih sredstava ministarstava Republike Srpske. Uprkos činjenici da smo mi u službama o tome obavijestili širu javnost, potrudili se da pripremimo što kvalitetniji budžet i dobili saglasnost Ministarstva finansija na isti, danas je došlo do određenih primjedbi pozicionih i opozicionih odbornika. Na kraju smo došli do zajedničkog stava da se prijedlog nacrta budžeta povuče sa Skupštine i da se pristupi određenim dogovorima i korekcijama“, objasnio je Zeljković i dodao da će na korekcije i izmjene ponovo biti potrebna saglasnost ministarstva, te da će se takav dokument ponovo naći pred odbornicima.
Povlačenjem nacrta budžeta, sa dnevnog reda je istovremeno povučen i nacrt Programa tekućeg održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva na području opštine Čelinac i nacrt Programa održavanja objekata zajedničke komunalne potrošnje za 2014. godinu.
Osim razmatranja ovih, prema riječima odbornika najvažnijih dokumenata za opštinu Čelinac, razmatrano je i usvojeno niz drugih značajnih odluka: Odluka o seoskim vodovodima, Odluka o komunalnom redu, Odluka o stipendiranju učenika i studenata, te Odluka o dopuni Odluke o dopunskim pravima boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca.
Kada su u pitanju informacije i izvještaji o radu, sa 14 glasova za i osam protiv usvojena je Informacija o radu načelnika za treće tromjesečje tekuće godine. Izvještaj o radu JU Dječiji vrtić „Neven“ za period 1.9.2012. – 31.8.2013. godine nije usvojen, dok je istovremeno usvojen Program rada ove ustanove za narednu godinu.
Na samom kraju 11. redovnog zasijedanja lokalnog parlamenta, odbornici su jednoglasno odbili Odluku o izmjenama Odluke o kreditnom zaduženju opštine Čelinac.

Izvor: www.opstina-celinac.com