UŠUŠKANA OAZA MIRA U ŠNJEGOTINI: Izletište van grada među omiljenim destinacijama, a možete posjetiti i manastire u blizini

0

ČELINAC, 12. JULA – LJETNE vreline koje su usijale asfalt motivisale su građane Banjaluke da svoju oazu mira u hladovini potraže na izletištima van grada, što dalje od gradske gužve.

Jedno od takvih „ušuškanih“ izletišta“ jeste i Rodni kraj u Šnjegotini koja pripada opštini Čelinac.

Bujno zelenilo pored puta krije mali raj sa bazenom i velikim dvorištem, uz mogućnost sportskih aktivnosti i uživanja u ljepoti kraja.

– Dolaze nam gosti u ovom ljetnom periodu sa svih strana, sada je lijepo. Imali smo manji prekid u radu za vrijeme poplava, a sada planiramo napraviti i neke bungalove u ovom zelenilu – rekla je ljubazna domaćica Rodnog kraja.

Uz šum rijeke Ukrine, miris domaće kafe i cvrkut ptica, svaki posjetilac može da odmori dušu, a ukoliko ne idete automobilom imate autobus koji vozi prema ovom kraju.

Nedaleko od izletišta, uz prelijepu Ukrinu, nalaze se manastiri Liplje i Stuplje koji su među najstarijim i najljepšim svetinjama koje su podigli Nemanjići.

Manastiri Stuplje u Gornjim Vijačanima i Liplje u istoimenom selu Liplje kod Teslića često se u starim zapisima pojavljuju zajedno i nazivaju ih „manastiri blizanci“. Pretpostavlja se da su Turci zapalili oba manastira u isto vrijeme, ali Liplje nisu porušili do temelja. Tako je manastirska crkva obnovljena još u 19. vijeku, a monasi su se u Liplje vratili 1965. Prema narodnom predanju, manastir Liplje je zadužbina Svetog Save i ima dijelove raškog stila, a pominje se među starim spisima kao što je Kruševski pomenik. Manastir Liplje je poznat i po tome što se u njemu 1967. zamonašio episkop Jefrem.

Manastir Stuplje je posvećen Svetom arhanđelu Mihailu. Zavod za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske je manastir Stuplje registrovao kao spomenik kulture, a posebno je dragocjena manastirska biblioteka koja i danas njeguje svoju izdavačku djelatnost i posjetioci je mogu obići, te pogledati knjige, naučiti više o nesebičnom dijeljenju znanja i duhovnoj plemenitosti. (vecernjenovosti.ba)

Foto: N.L.