Uspješno spaja fakultet, rad, prijatelje i sport

0

ČELINAC, 15. jula – Dvadesetdvogodišnjem Bojanu Laziću iz sela Brezičani, kod Čelinca, ništa nije teško pa tako u isto vrijeme niže uspjehe na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci i pomaže roditeljima u poslovima poput poljoprivrede kako bi uspješno izdržavali domaćinstvo.

“U toku semestra rano ujutro idem na predavanja na fakultet. Svakodnevno putujem autobusom 40 km u jednom pravcu. Nakon predavanja i obaveza na fakuletu vraćam se kući, gdje pomažem roditeljima u izvršavanju raznih poslova”, priča ovaj uporni mladić.

“Moj otac Veselko je ratni vojni invalid i nakon povrede na radu u inostranstvu bio je prisiljen da se vrati u rodni kraj”, priča Bojan.

“Pomažem mu da ostvarimo primanja za kućni budžet pa se bavimo eksploatacijom šume i izvlačenjem trupaca traktorom, kao i raznim poljoprivrednim poslovima”, kaže Bojan, koji je i u osnovnoj i srednjoj elektrotehničkoj školi u Banjaluci bio odličan učenik.

Ovog studenta treće godine elektrotehničkog fakulteta ništa ne sprečava da ostvaruje zavidne rezultate, kako u redovnoj nastavi na fakultetu tako i na prestižnim takmičenjima iz njegove struke.

“Na ‘Elektrijadi’ u Budvi ove godine sam se takmičio iz predmeta analiza elektroenergetskih sistema i osvojio sam treće mjesto kao pojedinac, a moja ekipa, koju čine tri studenta, bila je druga”, kaže ovaj vrijedni student elektoenergetike, koji s osvojenim trećim mjestom na ovom takmičenju spada u grupu studenata s najboljim ostvarenim uspjehom, koji su ove godine predstavljali ETF Banjaluka na “Elektrijadi”.

Iako kod kuće obavlja razne poljoprivredne poslove i pomaže ocu, kako bi obezbijedili što bolje uslove života, to Bojana nije spriječilo da sve ispite polaže u roku, ali i da svoje slobodno vrijeme iskoristi na najbolji način.

“Učim i spremam se za ispite većinom u večernjim satima, a kada je potrebno i cijeli vikend provedem učeći. Uvijek se trudim da i pored mnogobrojnih obaveza nađem vremena za druženje s prijateljima i djevojkom”, kaže Bojan, koji osim toga učestvuje i na fudbalskim turnirima i rekreativno igra košarku.

Osim što pomaže ocu u raznim poslovima, Bojan često sa sestrama Milicom i Vesnom priskoči u pomoć i majci u domaćinstvu.

“Kao što je potrebna dobra organizacija vremena, veoma važnu ulogu igra i volja za napredovanjem, kao i želja za pomoć roditeljima”, naglašava Bojan.

Elektroenergetiku je, pojašnjava, izabrao jer je imao veliku želju za proučavanje i sticanje novih znanja iz te oblasti, kao i želju za napredovanjem u tom smjeru.

“Prilikom upisa na fakultet čuo sam da mali broj studenata, smjer elektroenergetika, godišnje diplomira, što me još više motivisalo da upišem taj studijski program”, tvrdi Bojan.

Mladim ljudima savjetuje da prate svoje želje, stvaraju radne navike te da uvijek budu uporni i istrajni u ostvarenju svojih ciljeva, pošto se na kraju svaki trud isplati.

“Nakon što diplomiram planiram da potražim posao sa zadovoljavajućim primanjima za prikladan život u našoj zemlji u svojoj struci i nastavim master studije. Ako u tome ne uspijem potražiću posao u inostranstvu”, kaže Bojan.

 

Nezavisne