Uručeni automobili centrima za socijalni rad

0

ČELINAC, 14. novembar – Predstavnici centara za socijalni rad iz Bijeljine, Čelinca, Šamca, Brčkog, Maglaja i Domaljevca preuzeli su danas u Sarajevu donirane automobile za potrebe pružanja usluga iz domena svog rada, sa posebnim fokusom na zajednice i porodice ugrožene poplavama.
Ključeve automobila uručili su predstavnici Delegacije EU u BiH, te kancelarija UNHCR-a i UNICEF-a.

Zamjenik predstavnika UNICEF-a u BiH Ana Rijati napomenula je da je od ukupno šest automobila, tri obezbijedio UNICEF, dok su ostala tri dodijeljena u okviru projekta “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Ona je istakla da su automobili uručeni centrima za socijalni rad za šest opština pogođenih majskim poplavama i napomenula da ovi centri igraju ključnu ulogu u radu sa najugroženijim porodicama i djecom.

“Smatramo da ćemo im automobilima olakšati svakodnevni rad i omogućiti da dođu do najugroženijih porodica i djece u stanju potrebe”, rekla je Rijati.

Predstavnik UNHCR-a za BiH Endru Mejn navela je da većina ovih opština još ima i veliki broj izbjeglih lica, te da se i na ovaj način pokušava pomoći kako bi se našlo rješenje za probleme sa kojima se suočavaju.

“Jako je bitno da su centri mobilni, kako bi lakše identifikovali i pronašli osobe kojima je potrebna pomoć”, dodao je Mejn.

Projekat “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma” finansira EU iz IPA fondova, a projektne aktivnosti provode se u 10 prioritetnih lokacija u BiH – Brčko distrikt, Bijeljina, Bosanski Petrovac, Derventa, Foča, Gradiška, Maglaj, Mostar, Prijedor i Živinice.

Glavni cilj projekta je obezbjeđivanje trajnih rješenja za najugroženije porodice raseljenih lica, povratnika i žena – žrtava rata, i to kroz timski rad i saradnju lokalnih vlasti, mjesnih zajednica, civilnog društva i projektnih partnera.

 

Izvor:cafe.ba