U toku sanacija infrastrukturnih objekata oštećenih u poplavama

0

ČELINAC, 5. decembar -Shodno odluci republičkog Kriznog štaba, na području opštine Čelinac ovih dana ugovoreni izvođači saniraju najprioritetnije infrastrukturne objekte koji su oštećeni u majskim i avgustovskim poplavama, za šta je Vlada Republike Srpske, posredstvom JU „Vode Srpske“, izdvojila 395.000 KM.
Radovi su krenuli u mjesnoj zajednici Opsječko, gdje je vršeno pročišćavanje potoka Rijeka, sve od preduzeća „Fačo“ do ušća ovog potoka u rijeku Vrbanju.

Kada su u pitanju ostali vodotoci, trenutno se vrši pročišćavanje korita rijeke Jošavke, u dijelu od Carskog mosta u mjesnoj zajednici Jošavka i dalje 2400 metara nizvodno, te pročišćavanje korita Vrbanje od ušća sa Jošavkom i dalje oko 400 metara nizvodno.
U mjesnoj zajednici Šnjegotina Srednja, u naselju Savići, treba da otpočne sanacija pontonskog mosta preko rijeke Ukrine. Za izgradnju porušenog mosta u selu Balte potpisan je ugovor i očekuje se početak radova.
Što se tiče putne infrastrukture, preduzeće „Eko euro tim“ privodi kraju radove na sanaciji puta „Vrla strana“ u naselju Kuzmanovići, dok su radovi na sanaciji  puta u naselju Miloševo završeni.

Sanacija vodovoda
Preduzeće „Rakica-kop“ privodi kraju radove na sanaciji primarnog dijela vodovodnog sistema Banja Luka-Čelinac, u zoni Zmajevca, a koji je značajno oštećen u majskim poplavama. Sanacija podrazumijeva izgradnju potpornog kamenog zida, zaštitu glavnog voda i osposobljavanje prilaznog puta. Sredstva za ovu namjenu u iznosu od 50.000 KM obezbijedila je Ambasada Kraljevine Norveške u BiH preko Projekta za oporavak od poplava najteže pogođenih područja.

Pomoć ministarstava
Zahvaljujući sredstvima opštine Čelinac i Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske, asfaltirana je dionica lokalnog puta Babići-Popovac-Memići, u zoni sela Kablovi, u dužini od oko 400 metara.
Na suprotnom kraju opštine, u mjesnoj zajednici Lađevci, otpočeli su pripremni radovi na izgradnji mosta. Sredstva za ovu namjenu u iznosu od 49.000 KM obezbijeđena su posredstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, tačnije, posredstvom Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata.

 

Izvor:opstina-celinac.com