U subotu održani ”Dani aronije” u Markovcu kod Čelinca

0

ČELINAC, 19. avgusta – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da manifestacija Dani aronije u Markovcu kod Čelinca, na plantažama Pere i Nade Mihajlović, kroz uzgoj i preradu izuzetno korisne i ljekovite biljke, afirmiše zajednicu i poljoprivrednu proizvodnju Republike Srpske.
“Republičke i lokalne institucije na različite načine pomažu ovakve projekte, podstičući naše ljude da rade i opstaju na svojim imanjima”, rekao je Radojičić.

On je dodao da domaći poljoprivrednici treba više da istražuju tržište, da se opredjeljuju za proizvodnju u kojoj će moći da ostvare konkurentnost i da rade na poboljšanju kvaliteta svojih proizvoda.

“Nedavno smo imali situaciju da nam proizvođači pšenice nisu bili zadovoljni otkupnom cijenom, jer je uvozna jeftinija zbog većih podsticaja u svojim zemljama, a nekada uspješna proizvodnja duvana na našim prostorima gotovo se ugasila”, rekao je Radojičić, ocijenivši da u Srpskoj ima proizvoda sa kojima se može ostvariti konkurentnost, baš kao što je aronija.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Maida Ibrišagić Hrstić istakla je da su svojim rezultatima plantaže aronije postale značajne ne samo za poljoprivredni, već i za turistički sektor.

Ona je izrazila nadu da će se taj značaj uvećavati sa proširenjem proizvodnje.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Slavko Radanović, koji je otvorio drugu po redu manifestaciju Dani aronije, rekao je da je porodica Mihajlović načinila pravi podvig, jer je jednu veoma ljekovitu i korisnu biljnu vrstu donijela sa drugog podnevlja i za tri godine uzgoja uspjela da postigne zadovoljavajuće prinose i prihode.

“U realizaciji svoje ideje imali su i podršku resornog ministarstva posredstvom podsticaja, a pomoć neće izostati ni prilikom proširenja plantaža i izgradnje prerađivačkih pogona”, naglasio je Radanović.

Načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković rekao je da su plantaže aronije u Markovcu jedan od poljoprivrednih posjeda kojima se ova opština ponosi i obećao da će naredne godine lokalna zajednica, kao podršku ovom projektu, asfaltirati sadašnji makadamski put i obezbijediti vodu za navodnjavanje.

Vlasnik plantaža aronije Pero Mihajlović podsjetio je da je 2010. godine na površini od oko 4,5 hektara zasadio 7.000 sadnica aronije. Prošle godine ostvaren je prinos od oko tri tone, a ove nešto više od deset tona.

On je naveo da je zadovoljan plasmanom na tržište, kao i cijenom, te da planira izgradnju fabrike za preradu i proboj na inostrano tržište čime će se omogućiti i otvaranje novih radnih mjesta.

Na ovoj privredno-zabavnoj manifestaciji o ljekovitim svojstvima aronije govorili su direktor Poljoprivrednog instituta u Banjaluci Vojislav Trkulja i doktori Branislav Lolić i Zoran Aleksić.

Otvaranju su prisustvovali brojni gosti, predstavnici privrednog, političkog i naučnog sektora.