U Hrvatskoj porodice kupuju i do 40 litara ulja

0

ZAGREB, 19. marta – Porodice u Hrvatskoj kupuju i po 40 litara ulja, a ako se nastavi povećana potražnja trgovci mogli da uvedu i restrikcije.

Nakon što su veliki trgovački lanci u nekim evropskim državama uveli restrikcije na kupovinu pojedinih prehrambenih artikala zbog straha da bi rat u Ukrajini mogao dovesti do nestašice i velikog poskupljenja i hrvatski građani počeli su da stvaraju zalihe, a fotografije praznih polica i kolica punih ulja šire se društvenim mrežama.

Oni napominju da se u Španiji na primjer može kupiti najviše tri litra ulja, a prenose izjave trgovaca u Hrvatskoj da su dobro snabdjeveni i da ne namjeravaju da uvode restrikcije za jednokratnu kupovinu jestivog ulja.

Iz uljare Zvijezda iz sastava Fortenova Grupe kao i iz Fabrike ulja Cepin kazu da imaju dovoljne kolicine sirovine i stoga nema straha od nedostatka ulja na hrvatskom tržištu.

Ipak, direktor Fortenova Grupe Fabris Peruško na Novoj TV izjavio je da će njihov maloprodajni lanac trgovina vjerovatno uvesti ograničenja u jednokratnoj kupovini ulja, i to ne zato što ulja nema nego da bi spriječili ubrzanu potrošnju svojih zaliha.

Iz Konzuma su rekli da u ovom trenutku neće ograničavati kolicinu kupovine, ali ako se potražnja nastavi povećavati ovim tempom, određena ograničenja će biti potrebna.

Direktor NTL-a Martin Evačić potvrđuje da se primjećuje povećana kupovina ulja, brašna, tjestenine, riže i šećera, ali da ne namjeravaju da uvode restrikcije.

Trgovci očekuju da bi moglo doći do izvjesnog povećanja cijena, ali ne u mjeri u kojoj potrošači strahuju.