U Gozni kod Čelinca održane „Prve male šumarske igre“

0
ČELINAC, 13. juna – Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas je u Čelincu svečano otvorila “Male šumarske igre – Gozna 2022”.
Željka Cvijanović na "Malim šumarskim igrama" (Foto: instagram.com/zeljka.cvijanovic) -

– Prelijepa priroda i razigrani mališani na prvim “Malim šumarskim igrama”, u organizaciji Šumarskog fakulteta i Šumskog gazdinstva Banjaluka. Prirodu treba čuvati, ali i uživati u njoj i to je osnovna lekcija koju na ovaj način želimo da prenesemo našoj djeci. Veoma sam srećna što sam, kroz pokroviteljstvo, imala priliku da budem dio ove sjajne manifestacije – objavila je predsjednica Srpske na Instagramu.

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Šumarski fakultet u Banjaluci organizuje prve “Male šumarske igre”.

Cvijanovićeva je rekla da je zadovoljna što je pokrovitelj jednog ovakvog projekta koji podrazumijeva da se djeci pokaže šta su najvažniji resursi, na koji način se treba odnositi prema prirodi i kako je čuvati i u njoj uživati.

– U interesu nam je da djecu vodimo u prirodu, da im objasnimo šta je priroda i odmaknemo od onoga što nosi moderan život a koji podrazumijeva da se manje vremena provodi napolju, a više uz tehniku – rekla je Cvijanović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da uvijek treba iskoristiti priliku da se djeca odvoje od modernih elektronskih uređaja, da što više vremena provode u prirodi, te tako jačati njihovu svijest kada je riječ o očuvanju životne sredine.

Načelnik opštine Čelinac Vlado Gligorić izrazio je zadovoljstvo što se na području ove lokalne zajednice dešava lijepo druženje najmlađih, te poručio da je očuvanje prirode i zdrave životne sredine preduslov za opstanak čovječanstva.

Dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Marijana Kapović Solomun rekla je da je cilj “Malih šumarskih igara” da djeca kroz igru i takmičenje u prirodi shvate koliko im je priroda važna.

U takmičarskom dijelu učestvovala su djeca predškolskog uzrasta iz vrtića iz Banjaluke i Čelinca.

Pokrovitelj događaja je predsjednica Republike Srpske i Јavno preduzeće Šume Republike Srpske. (RTRS)