U Čelincu se osniva poslovni inkubator: Novih 60 radnih mjesta

0

ČELINAC, 24. Februar – U opštini Čelinac dolaze bolji dani, osniva se poslovni inkubator gdje će posao odmah dobiti oko 60 radnika u tri kompanije koje su potvrdile svoj dolazak. Do zvaničnog otvaranja inkubatora očekuje se da će broj novih kompanija biti daleko veći.

Pokretač Poslovnog inkubatora je Razvojna agencija opštine Čelinac u saradnji sa opštinskim Odjeljenjem za privredu i društvene djelatnosti u cilju podrške u jačanju novoonovanih preduzeća i preduzeća koja bi svoja poslovanja zasnovali na području opštine, potvrdio je za eKapija.ba Aleksandar Branković, direktor Razvojne agencije opštine Čelinac.

Inkubator raspolaže sa 600 m2 prostora bez zajedničkih prostorija

“Plan je da se u inkubatoru u početnoj fazi smjesti od pet do 10 preduzeća koja će, osim sopstvene kancelarije i prostora za rad, imati na raspolaganju i salu za sastanke, konferencijsku salu i ostale zajedničke prostorije kao i povoljnije cijene komunalnih usluga”, ističe Branković, pojašnjavajući kako će inkubator kroz podršku razvoja pomoći da se smanji stopa neuspjeha preduzeća u ranoj fazi razvoja, ubrza rast preduzeća u početnoj fazi razvoja (do tri godine), nakon čega firme samostalno istupaju na tržište.

Kroz Poslovni inkubator pomoći će se preduzećima u nastajanju dajući im poslovni prostor i ostalu potrebnu infrastrukturu.

“Na ovaj način preduzeće štedi u početnom kapitalu, odnosno može da počne poslovanje sa manje kapitala nego kad bi poslovali samostalno”, pojašnjava Branković.

U finansiranju prve faze renoviranja objekta inkubatora i nabavci neophodne opreme učestvuju Ambasade Republike Slovačke i Češke u Bosni i Hercegovini a očekuje se i podrška od strane Norveške Ambasade i kancelarije USAID u BiH.

Poslovni inkubator smješten je u ulici Kralja Petra prvog Karađorđevića (objekat stare Osnovne škole).

“U zavisnosti od količine neophodnih radova na uređenju objekta očekujemo da će Poslovni inkubator Čelinac prve stanare i korisnike usluga moći primiti početkom aprila mjeseca 2015. godine kada će biti upriličeno i svečano otvaranje”, dodaje Branković.

Izvor: ekapija.ba