U čelinačkom Domu zdravlja počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

0

ČELINAC, 24. oktobar -U čelinačkom Domu zdravlja juče je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa stanovništva koje ima pravo na besplatnu vakcinu, potvrdio je direktor ove ustanove Mihajlo Đurić.
On je podsjetio da pravo na besplatnu vakcinu imaju pacijenti koji su na hemodijalizi, pacijenti koji boluju od šećerne bolesti (insulin pacijenti), pacijenti koji su primali hemoterapiju i nemaju znakova bolesti, pacijenti koji su imali operaciju na otvorenom srcu (ugrađen stent, rađena balon dilatacija, rađen bajpas, ugrađene vješačke valvule, ugrađen pejsmejker), HIV pozitivni i oboljeli od AIDS-a, zatim pacijenti koji boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu i djeca oboljela od cistične fibroze pluća. „Osobama koje imaju pravo na besplatnu vakcinu prema uputstvu Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, porodični doktor piše nalaz sa kojim se dolazi u Vakcinalni centar Doma zdravlja da se primi vakcina“, rekao je Đurić.
On je skrenuo pažnju na to da se vakcinisati ne smiju osobe koje su ranije primale vakcinu i imale pojavu alergije, zatim oni koji su alergični na kokošija jaja, kao i oni koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu.
„Radi se o inaktivisanoj, neživoj vakcini, tako da se isključuje mogućnost da se osoba zarazi virusom gripa prilikom vakcinisanja. Obaveza je da se ispoštuju mjere predostrožnosti prije aplikacije vakcine“, objasnio je Đurić.
Za sve dodatne informacije u vezi sa vakcinacijom pacijenti se mogu obratiti na broj telefona 551-044.

izvor: opstina-celinac.com