U čelinačkoj biblioteci predstavljena knjiga «Кad sjećanja ožive» Vladimira Stančića

0

Čelinac, 11. avgusta – U Narodnoj biblioteci «Ivo Andrić» u četvrtak, 9. avgusta, pred mnogobrojnom čitalačkom publikom predstavljena je knjiga «Кad sjećanja ožive» Vladimira Stančića (1944) koji duže od pola vijeka živi i radi u Njamačkoj.

O knjizi i autoru govorili su direktor biblioteke i lektor knjige Jelena Ivanković i recenzenti Momčilo Spasojević i Borislav Maksimović. Oni su istakli da ovo nije samo autobiografija i rodoslov autorove porodice, nego lijep spomen autorovom zavičaju, selu Štrbama, i njegovoj cijeloj generaciji koja je razvijala ovo društvo radeći u zemlji i inostranstvu i izvlačila ga iz bijede. Prema njihovim riječima Stančić je ovu knjigu srcem pisao cijeli svoj život. Naglasili su da je Stančić posvećen porodici, a putovanja i zanimanje za kulturu obilježila su njegov život. Podsjetili su da on duže od dvije decenije sarađuje sa «Čelinačkim novinama» i čelinačkom bibliotekom kojoj nerijetko na poklon donosi i knjige iz svoje bogate porodične biblioteke.
Ovaj kulturni događaj uljepšala je i publika koja se aktivno uključila u predstavljanje knjige. Tako su o autoru, knjizi i njenom značaju pohvalno govorili i prof. dr Ostoja Đukić, Vojislav Eskić, Marko Orašanin i Pero Rodić, koji su takođe svojim knjigama oplemenili zavičajnu zbirku Narodne biblioteke «Ivo Andrić».
I sam autor pozdravio je prisutne zahvalio im se na prisustvu, objasnio motive za izradu ovog djela i darovao im po jednu knjigu, a više primjeraka darovao je i čelinačkoj biblioteci. (www.opstina-celinac.com)