Trninić: Uspješna akcija “Bezbjednost djece u saobraćaju”

0

ČELINAC, 20. aprila – Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da se akcija “Bezbjednost djece u saobraćaju” pokazala uspješnom jer na popularan način uči mališane kako da se ponašaju u saobraćaju.

Trninić, koji je danas u Čelincu prisustvovao početku akcije, koja će biti provedena u lokalnim zajednicama u Srpskoj, pojasnio je da je riječ o jednoj od uspješnih akcija koje doprinose bezbjednosti djece u saobraćaju.

“Ova manifestacija na veoma popularan i lijep način okuplja predškolsku i vrtićku djecu da bi ih instruktori u ovom periodu, koji je najfrekventniji poslije zimske sezone i manjeg učešća pješaka u saobraćaju, naučili kako se ponašati u saobraćaju”, kaže Trninić.

Akciju “Bezbjednost djece u saobraćaju” zajedno realizuju resorno ministarstvo, Agencija za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savez Republike Srpske.

Generalni sekretar Auto moto-saveza Ranko Babić rekao je da je saobraćajna bezbjednost u Srpskoj pogoršana, a da je posao njenog poboljšanja dugotrajan i zahtijeva uključivanje svih aktera u saobraćaju.

“Najbitnije je krenuti od djece predškolskog i ranoškolskog uzrasta. Ogromnu ulogu i obavezu imaju njihovi roditelji, koji svojim primjerom moraju pokazati djeci kako da se ponašaju i kako da bezbjedno učestvuju u saobraćaju”, kaže Babić.

On je pojasnio da djeca u okviru ove akcije, koja traje do sredine oktobra, uče prve korake kako da samostalno i bezbjedno učestvuju u saobraćaju simulacijom realnih saobraćajnih situacija.

“Uz to, oni uče da voze biciklo, kako da poštuju semafor i kako da se kao pješaci ponašaju u saobraćaju”, rekao je Babić.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović istakao je da prošle godine nijedan učenik nije stradao u saobraćaju kao pješak, a da tako ostane sve nadležne institucije moraju uložiti ogroman trud.

On je naglasio da se potpisivanjem Dječije deklaracije za bezbjednost saobraćaja Republika Srpska priključila trećoj međunarodnoj globalnoj sedmici o bezbjednosti saobraćaja.

Prema njegovim riječima, u okviru toga urađen je pilot projekat u banjalučkoj Osnovnoj školi “Branko Radičević” gdje su anketirani roditelji i učitelji, “snimljeni” svi putevi kojima djeca putuju od kuće do škole, te će se u saradnji sa lokalnom upravom nastojati eventualna oštećenja.

Predsjednik Skupštine opštine Čelinac Vidosav Kičić zadovoljan je što je akcija “Bezbjednost djece u saobraćaju” krenula iz Čelinca.