“Trijumfalna kapija” na vratima Srpske

0

GRADIŠKA, 11. marta –  – Monument dimenzija 18×16 metara pod nazivom “Trijumfalna kapija” biće izgrađen u kružnoj raskrsnici “Jabuka” u Gradišci, kao prepoznatljiv simbol Republike Srpske.

Prilaz “Trijumfalnoj kapiji” je pothodnikom sa stalnom, multimedijalnom izložbom prirodnog i kulturnog nasljeđa Republike Srpske.

Cilj je da se na evropsku mapu poželjnih turističkih područja, kazao je za “Nezavisne novine” Bojan Vujinović, gradski menadžer, ucrta ovaj kraj, naročito Lijevče polje i Potkozarje.

“Gradiška je na vratima Evropske unije, odakle u naš grad ulazi veliki broj putnika. Gradiška je na raskršću i drugih puteva, nezaobilazno mjesto za sve putnike. Zato raskrsnicom simboličnog izgleda želimo da skrenemo pažnju na ovaj kraj”, izjavio je Vujinović. On ističe da će izgradnja “Trijumfalne kapije” početi tokom proljeća i da su za to stvoreni uslovi.

“Želimo da spomenik bude svjetionik trajne i univerzalne vrijednosti, i da predstavlja kulturno-istorijsko i prirodno blago Republike Srpske”, naglasio je menadžer grada i idejni tvorac više trgova, parkova, spomenika i drugih znamenitosti koje posljednjih godina krase Gradišku.

Investitor cijelog kompleksa je Javno preduzeće “Putevi Republike Srpske”, a izvođač radova “Niskogradnja” Laktaši. Vrijednost radova je 2,6 miliona KM. Gradska uprava Gradiška izradila je projektnu dokumentaciju i obezbijedila građevinsku dozvolu.

“Zahvalni smo JP ‘Putevi RS’ i Vladi Republike Srpske koji su prepoznali potrebu za izgradnjom ove kružne raskrsnice”, kazao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Završetak dvogodišnje gradnje kružne raskrsnice “Jabuka” planiran je u jesen ove godine. Ova raskrsnica, jedna od najvećih u regionu, na površini od 16.000 kvadratnih metara, imaće osam izlaza, dvije vozne trake i pješačko-biciklističke staze.

( nezavisne )