Sve više ribnjaka u Čelincu

0

ČELINAC, 22. juna – U posljednjih desetak godina na području Kotor-Varoši i Čelinca izgrađeno je 12 većih i dvadesetak manjih šaranskih ribnjaka. Vlasnici ribnjaka tvrde da je šaran sve traženiji na bh. tržištu, pa problema sa plasmanom nemaju.

Ljubo Džombić iz čelinačkog naselja Crna Rijeka izgradio je šaranski ribnjak nakon što je otišao u penziju. Kaže da iz godine u godinu povećava obim proizvodnje.

– Ribnjak sam izgradio na porodičnom imanju na kome imam sve uslove za uzgoj šarana. Radi se o specifičnoj proizvodnju u koju se većina domaćinstava može upustiti i to bez prevelikih ulaganja, priča Džombić.

Napominje da šaranske ribnjake ne treba betonirati, što umnogome umanjuje troškove izgradnje, dodajući da svu hranu za ribu proizvodi na svom gazdinstvu.

– Šarana hranim kukuruzom, pšenicom i ječmom, koji proizvodim na svojim parcelama. Nikakve koncentrate ne koristim i sa sigurnošću mogu reći da je šaran, koji se ovdje uzgaja, izuzetnog kvaliteta, veli Džombić.

Rade Mijatović iz Zabrđa uzgojom šarana se bavi sedam godina. Kaže da godišnje proizvede i tržištu isporuči oko četiri tone ribe.

– Sve proizvedene količine prodam na ribnjaku. Dolaze nam kupci iz Banje Luke, Doboja, Prnjavora i Prijedora, sa kojima godinama sarađujemo i koji su imali priliku da se uvjere u kvalitet ribe, koja se ovdje uzgaja. Zadovoljni smo prodajnom cijenom, a problema nemamo ni prilikom naplate, kaže Mijatović.

On ističe da bi većina vlasnika šaranskih ribnjaka u dolini Vrbanje povećavala postojeće kapacitete kada bi mogla računati na značajnije podsticaje na lokalnom.

ribnjak

Foto/izvor: mojcelinac.info