Sve spremno za početak nove školske godine

0

ČELINAC, 01. septembra – U tri osnovne i srednjoj školi u Čelincu sve je spremno za početak nove školske godine. Gužve i redovi iz lokalnih knjižara i supermarketa u ponedjeljak će se preseliti u osvježene i uređene školske prostorije. Kao i svake, i ove godine najviše pažnje usmjereno je na đake prvake, koji će prvi put sjesti u školske klupe. Ove godine, na području opštine Čelinac, u prvi razred je upisano 135 djece, što je za petoro više u odnosu na prošlu godinu.
U centralnoj školi u Čelincu upisano je 85 prvačića, što je za 17 više u odnosu na prošlu godinu.  Broj prvačića u Jošavki ostao je na prošlogodišnjem nivou, 29, dok je u Staroj Dubravi u prvi razred upisano 21 dijete, što je za 12 manje u odnosu na prošlu godinu.
Kada je u pitanju srednja škola Čelinac, u četiri odjeljenja prvog razreda upisana su 94 učenika, i to: 22 ekonomskih tehničara, 23 poslovno-pravnih tehničara, 17 trgovinskih tehničara, 20 ugostiteljsko-kulinarskih tehničara i 12 automehaničara.

Načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković i predsjednik Skupštine opštine Vidosav Kičić svim učenicima, nastavnicima i profesorima, kao i svim zaposlenim u školi žele srećan početak i uspješnu školsku godinu. Đacima prvacima, koji će u ponedjeljak započeti jedno novo i uzbudljivo razdoblje, žele dobrodošlicu u školu, pozivajući na poslušnost prema roditeljima i nastavnicima i marljivost u učenju i radu.

Ministarstvo o školskom kalendaru
Prema pravilniku o školskom kalendaru za školsku 2013/14. godinu koji je objavilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, nastava u prvom polugodištu završava se 27. decembra 2013. godine. Nastava u drugom polugodištu počinje 20. januara, a završava se za učenike devetog razreda 6. juna, a za ostale učenike u osnovnoj školi najkasnije 20. juna 2014. godine.
Za učenike trećeg razreda trogodišnjeg i četvrtog razreda četvorogodišnjeg obrazovanja u srednjim stručnim i tehničkim školama nastava se završava 16. maja, dok se za ostale učenike ovih škola nastava završava 13. juna 2014. godine.
U toku školske godine učenici imaju zimski, proljećni i ljetni raspust. Zimski raspust počinje 30. decembra 2013. godine, a završava se 17. januara 2014. godine. Proljećni raspust počinje 14. aprila, a završava se 18. aprila 2014. godine. Ljetni raspust traje od završetka nastave u školskoj 2013/2014. godini do početka nastave u školskoj 2014/2015. godini.

Izvor: www.opstina-celinac.com