Stvaranje pozitivne klime za investitore

0

ČELINAC, 20. septembra – Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić ocijenila je da je Investiciona konferencija „Mi nudimo projekte i ideje za investiranje u Republici Srpskoj“, koja se održava u Čelincu, dobra prilika da lokalne zajednice razmijene iskustva, te da se još više uvežu i budu privlačnije investitorima.

„Svaka lokalna zajednica je dobra u nečemu i dobro je da shvate da mogu imati koristi jedna od druge. Ovdje su na jednom mjestu lokalne zajednice, njihove agencije i investitori. Ovo nije mjesto da se samo hvalimo kako je nešto dobro urađeno, nego i mogućnost da naučimo nešto novo što može biti korisno“, rekla je Rešićeva novinarima.

Ona je naglasila da je namjera da se stvori pozitivna klima za domaće i inostrane investitore, ali i građane u lokalnim zajednicama, gdje se i dešavaju prve investicije.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske Igor Vidović izjavio je da je republička vlast učinila značajne poteze koji su privlačni za investiranje.

„Pojednostavili smo procedure registracije, uveli neoporezivi dio dohotka i povukli još niz poteza. Vjerujem da je ponuda veoma atraktivna i privlačna i da će lokalne zajednice najbolje predstaviti sve prednosti svoje sredine“, rekao je Vidović.

U uvodnom dijelu konferencije pozdravne riječi uputili su i zamjenik ambasadora Slovačke u BiH Viktor Borecki i šef predstavništva Privredne komore Rusije u Beogradu Vladimir Grišin, koji su govorili o ekonomskim pokazateljima svojih zemlja.

Načelnik opštine Čelinac Momir Zeljković rekao je da je veoma značajno što su se u Čelincu okupili predstavnici deset opština i dva grada iz Republike Srpske, te da će lokalna zajednica predstaviti najbolje projekte koje ima, objavila je SRNA.

Investicione projekte predstaviće gradovi Banjaluka i Prijedor te opštine Kotor-Varoš, Prnjavor, Gradiška, Kozarska Dubica, Novi Grad, Mrkonjić Grad, Šipovo, Laktaši, Kostajnica i Čelinac.

Generalni pokrovitelj Konferencije je Privredna komora Republike Srpske a organizatori Razvojna agencija opštine Čelinac, Područna privredna komora Banjaluka i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u saradnji sa opštinom Čelinac, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave, Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, Ambasadom Slovačke i kancelarijom Njemačke razvojne agencije /GIZ/ u BiH.