Štite „pluća“ grada

0

ČELINAC, 04.oktobra – Skupština opštine Čelinac usvojila je zaključak da se u gradskom području sačini katalog drveća kako bi se zelenilo zaštitilo od uništavanja.

– Svjedoci smo da se zelenilo u Čelincu posljednjih decenija nemilosrdno uništava, a za to niko ne odgovara, niti to pokušava da spriječi – rekao je Zoran Spasojević, predsjednik Kluba odbornika DNS-a, na čiju inicijativu je ovaj zaključak usvojen. Stari  Čelinčani sa sjetom pričaju o ljepoti nekadašnje aleje kestenova, zasađene u vrijeme austrougarske vlasti, a uništene početkom sedamdesetih godina kada je asfaltirana glavna saobraćajnica, objavio je Glas Srpske. Danas u gradu ima nekoliko mlađih aleja lipa i kestenova, ali o njihovom održavanju ne vodi se odgovarajuća pažnja, pa ih skraćuje i prokresuje ko stigne. Nekoliko stabala iz gradića na Vrbanji zastupljeno je u Katalogu najvećih stabala RS. Mada je riječ o spomenicima prirode, ničim nisu obilježeni. Jedno od njih, nutkanski pačempres u ulici Miloša Dujića čak je i posječeno.

– Svojevrsni ogromni „buket“ koji čini šest borova uz Lovački dom u Opsječkom zaslužuje pažnju i zaštitu jer ih je prije tačno 110 godina zasadio Pejo Topić – kazuje penzionisani šumarski inženjer Tomislav Pejaković. B.M.