Slava opštine Čelinac obilježena brojnim manifestacijama

0

ČELINAC, 02.  avgusta – Duhovnim, kulturnim, privrednim i sportskim manifestacijama opština Čelinac je obilježila svoju krsnu slavu, Sabor Svetog Arhangela Gavrila.
Proslava je počela svečanom akademijom koja je 25. jula priređena u Kulturnom i medija centru. Bila je to prilika da se, uz prigodan program, svi prisutni prisjete detalja koji su obilježili period između dvije slave u Čelincu, ali i zaslužnim pojedincima i kolektivima uruče priznanja za doprinos u razvoju opštine. Načelnik opštine Momčilo Zeljković u svom obraćanju je naglasio da će razvoj opštine Čelinac biti nastavljen i u narednom periodu, a kao najznačajniji projekat najavio regulaciju korita rijeke Vrbanje u dužini od 1,7 kilometara, u šta će republičke institucije uložiti više od 2,5 miliona maraka. On je istakao da će taj projekat umanjiti štete od poplava., objavljeno na www.opstina-celinac.com.
Ovu svečanost svojim prisustvom su uveličali ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić, ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević, predstavnici rpubličkih javnih ustanova i preduzeća, načelnici susjednih opština, gosti iz bratimljenih opština Trstenik i Majdanpek, gosti iz Sombora koji su prvi put boravili u Čelincu, te mnogobrojni građani opštine Čelinac.
U ime Vlade Republike Srpske prisutnima se obratio ministar Željko Kovačević. Čestitajući Dan i slavu opštine, Kovačević je pohvalio opštinsko rukovodstvo, ističući da ono ovu lokalnu zajednicu vodi u dobrom pravcu, praveći od nje mjesto za dobar život građana.
Plakete i zahvalnice zaslužnim pojedincima i kolektivima uručili su načelnik opštine i predsjednik Skupštine opštine Vidosav Kičić.
Najviše priznanje opštine – zlatnu plaketu, dobila je „Vinarija Jungić“. Srebrnu plaketa dodijeljena je Lovačkom udruženju „Fazan“, a bronzana plaketa preduzeću „Torinex“.
Zahvalnice Skupštine opštine za 2013. godinu dobili su: UNICEF-u Bosna i Hercegovina, poljoprivredniku Đuri Boriću, građevinskom inženjeru Nedeljku Gajiću i predsjedniku Udruženja sportskih ribolovaca Zoranu Kokanu.
Zahvalnice predsjednika Skupštine opštine za 2013. godinu dodijeljenje su doktoru Mladenu Radonjiću i novinaru Slaviši Sabljiću iz Banjaluke.
Načelnik opštine dodijelio je zahvalnice preduzećima „Delfin-trgotrans“ iz Stare Dubrave i „Madra“ iz Čelinca.
Svečanu akademiju svojim nastupom oplemenili su članovi ansambla „Istočnik“ iz Banjaluke i recitatori Milko Branković, Jelena Ostojić i Marko Dujaković iz Čelinca.
Nakon svečane akademije, u restoranu „Evropa“ prelomljen je slavski kolač i osvećeno žito.
Već sutradan, osveštana je spomen-kapela poginulim borcima i otvoren Drugi međunarodni sajam privrede. U subotu, 27. jula, održana je Prva čelinačka kotlićijada, finale Međunarodnog fudbalskog turnira za kadete i Deveta smotra folklora. Još jedna tradicionalna sportska manifestacija, „Svi na bicikl“ održana je u nedjelju, 28. jula.