Skuplje grijanje

0

 

ČELINAC, 16. januara – Preduzeće „Gradsko grijanje“ uz saglasnost čelinačke opštinske uprave u praznične dane svoje korisnike „obradovalo“ je višim cijenama toplotne energije. Nova godina je donijela i novi udar na kućni budžet stanovnika Čelinca pa su cijene za potrošače koji toplotnu energiju plaćaju po kvadratnom metru povećane za za šest odsto, dok je cijena megavat-časa povećana za 13 odsto. U „Gradskom grijanju“ objašnjavaju da će nova cijena toplotne energije za domaćinstva iznositi 1, 34 marke po kvadratnom metru stambenog prostora ili 123 KM po utrošenom megavat-času.

– Potrošači iz privrednog sektora megavat-čas toplotne energije plaćaju 129,50 maraka, a zagrijavanje po metru kvadratnom poslovnog prostora 2,48 maraka – istakli su u „Gradskom grijanju“. Dodali su da zdravstvene i obrazovne ustanove i drugi specijalni potrošači zagrijavanje kvadratnog metra prostora plaćaju 1,65 maraka i oni su izuzeti od poskupljenja.

– Stare cijene ostale su i za poslovni sektor ukoliko korisnik plaća usluge po kvadratnom metru. Na sve ove cijene treba dodati PDV – rekli su u „Gradskom grijanju“. Povećanje cijena izazvalo je bijes potrošača koji su se, s namjerom da štede, izložili troškovima ugradnje kalorimetra koji po domaćinstvu iznose 600 KM, a nisu upozoreni od „Gradskog grijanja“ da će za to biti kažnjeni. Povećanjem cijena svojih usluga i čelinačko „Gradsko grijanje“ pridružilo se onim komunalnim preduzećima koja, umjesto da rade na efikasnijoj naplati svojih usluga, probleme prebacuju na leđa savjesnih korisnika, objavio je Glas Srpske.

– Potrošači nam ukupno duguju više od 400.000 maraka, što je gotovo na nivou naših finansijskih potreba za jednu sezonu. One najnesavjesnije potrošače smo prinuđeni da tužimo pa trenutno putem nadležnog suda pokušavamo da naplatimo 180.000 maraka – kaže direktor preduzeća Sveto Jokić.