SAD UVELE NOVE SANKCIJE ZA TRI FUNKCIONERA RS “Pomagali Dodiku da podriva Dejton”

0

BANJALUKA, 14. marta – Ministarstvo finansija SAD stavilo je danas na “crnu listu” još troje funkcionera iz Republike Srpske pod obrazloženjem da su “pomogli nastojanja predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika da podriva Dejtonski mirovni sporazum i ovlašćenja Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnika”.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD (OFAC) na listu sankcionisanih osoba stavila je predsedavajuću Veća naroda Republike Srpske, Srebrenku Golić, generalnog sekretara predsednika Srpske, Jelenu Pajić Baštinac i savetnika predsednika Srpske, Branislava Okuku.

Na satu Ambasade SAD u BiH navodi se da je “Okuka bio duboko uključen u planiranje i realizaciju obeležavanja Dana Republike Srpske, te odgovoran za povećanje prisustva na proslavama”.

– Okuka je izvorno pripadao neformalnoj grupi uticajnih Dodikovih savetnika koji su gajili simpatije prema srpskom nacionalizmu i Rusiji, koji su podržavali nezavisnost Republike Srpske i fokusirali se na pripremu planova za prenos nadležnosti sa državnog nivoa BiH na institucije Srpske – ističu u Ambasadi SAD.

Dodaju da su “Dodik i Okuka zajedno planirali strategije jednodnevnog povlačenja zvaničnika iz reda bosanskih Srba iz svih državnih institucija BiH”.

Spiskovi zvaničnika
Ističu i to da su “Okuka i grupa Dodikovih saveznika, takođe, planirali otpor svakom pokušaju vlasti BiH da uhapse Dodika u slučaju osuđujuće presude”.

– Uz to, Okuka je bio glavni organizator protesta pod nazivom “Granica postoji” koji su održani u jesen 2023. godine uz međuentitetsku liniju razgraničenja u BiH, i autor je spiskova zvaničnika iz reda Srba u BiH, koji su stekli ličnu korist zahvaljujući povezanosti sa Dodikovom strankom – SNSD, kako bi učestvovali na narednim protestima – ističu u Ambasadi SAD u BiH.

Dodaju da je Okuka uvršten na listu sankcionisanih osoba u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 jer je delovao ili navodno delovao za i u ime, direktno ili indirektno, Dodika.

Proslava Dana Republike
Za Jelenu Pajić Baštinac se navodi da je, kao generalni sekretar predsednika Srpske, zajedno sa Okukom bila članica organizacionog odbora za obeležavanje Dana Srpske, koji je bio duboko uključen u planiranje i realizaciju manifestacija tim povodom.

– Baštinac je, takođe, bila odgovorna za povećanje prisustva ljudi na proslavama 9. januara. Kao učesnica u tim aktivnostima, Baštinac je aktivno promovisala masovno prisustvo na manifestacijama obeležavanja Dana Republike Srpske i javno je odbacila upozorenja i odluke visokog predstavnika u vezi sa tim da proslave Dana Srpske jesu rizične za Dejtonski mirovni sporazum – navode u Ambasadi SAD u BiH.

Ističu da je Srebrenka Golić, kao predsedavajuća Veća naroda Republike Srpske i dugogodišnja članica SNSD, sastala se 27. novembra 2023. godine sa ostalima, uključujući Okuku i Baštinac, radi osnivanja organizacionog odbora za obeležavanje Dana Republike Srpske – čiji je član, takođe, bila.

– Radi usvajanja plana događaja za proslavu 9. januara. Potom je Golićeva aktivno učestvovala u proslavama Dana Republike Srpske u službenom svojstvu – ističe se na kraju.

( blic )