Revitalizacija park-šume „Borik“: Na površini od četiri hektara zasađeno sedam hiljada sadnica

0

ČELINAC, 05. novembra – Zajedničkim angažmanom opštine i Šumskog gazdinstva Čelinac, na lokalitetu park-šume „Borik“ u Opsječkom kod Čelinca u proteklih pet dana zasađeno je više od sedam hiljada sadnica lišćara i četinara, čime je završena druga faza revitalizacije ove park-šume.
Smrča, pančićeva omorika, kavkaska jela, javor, jasen i platani samo su neke od 15 različitih vrsta sadnica koje su zasađene na površini od četiri hektara. Predstavnicima opštine i šumskog gazdinstva Čelinac u akciji pošumljavanja pridružili su se i aktivisti udruženja građana „Mozaik prijateljstva“ i učenici šumarske škole iz Banjaluke.
Treća faza projekta podrazumijeva praćenje rasta sadnica, uklanjanje korova i intervenisanje u smislu zamjene sadnica koje su se osušile novim.
Podsjećamo, prva faza revitalizacije park-šume „Borik“ u Čelincu završena je u aprilu mjesecu, kada je teren očišćen od korova i ostataka od sječe, te kao takav pripremljen za pošumljavanje. Sredstva za ovu namjenu u iznosu od 22.000 maraka obezbijedilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Izvor: www.opstina-celinac.com