Realizovan projekat “Izgradnja mira – suočavanje sa prošlošću naroda BiH”

0

ČELINAC, 23. aprila – U organizaciji  Udruženja građana “Suncokret”, u Srednjoj školi “Čelinac” 12. aprila je održano predavanje u okviru projekta “Izgradnja mira – suočavanje sa prošlošću naroda BiH”.
Ovo je bilo četvrto po redu, od osam predavanja, koja se planiraju održati u osam  gradova Republike Srpske.
Na našoj opštini ovaj projekat realizuje  Udruženje žena  “Žene to mogu” iz Banjaluke, udruženje preko kojeg je našem Domu zdravlja donirana ginekološka I pedijatrijska oprema i kojem je 2009. godine dodijeljena  zahvalnica predsjednika Skupštine opštine za doprinos razvoju opštine.

Donator projekta je Ekumenska inicjativa žena Omiš, Republika Hrvatska, a podržavaju ga nevladine organizacije iz više gradova Republike Srpske.
Predavač na radionici bila je Lana Jajčević, pravna savjetnica Fondacije “Udružene žene” iz Banjaluke.
Predavanju je prisustvovao veći broj žena, ljudi i omladine.
Svrha ovog predavaja je da se kroz suočavanje sa prošlošću razumije sadašnjost, jer se bez toga ne može raditi na učvršćivanju mira, bez čega nema spokojne budućnosti za sve narode na ovom prostoru.
U znak jubileja – 10 godina postojanja i rada Udruženja građana “Suncokret” i u čast dolaska gostiju, udruženje “Suncokret” je organizovalo izložbu zdrave tradicionalne hrane, ručnih radova, nakita i predmeta od stakla i drveta.
Osim Udruženja građana “Suncokret”, izlagači su bile žene “Lastavica” i predstavnici Dnevnog centra za djecu “Gnijezdo”.
“Suncokret” je ovom prilikom podjelilo poklone za pet najzaslužnijih pojedinaca.
Takođe, ovo je bio povod da se pripremi bogat kulturno-zabavni program kojeg su izveli KUD “14. februar iz Debeljaka”, te djeca iz Dnevnog centra za djecu “Gnijezdo” Čelinac.

Izvor: www.opstina-celinac.com

Foto: www.opstina-celinac.com