Radojičić: Vrbanja se povukla u korito

0

BANJALUKA, 18. maja – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da se rijeka Vrbanja na području opština Čelinac i Kotor-Varoš povukla u korito i da su ove dvije opštine ušle u fazu sanacije posljedica poplava.

Nakon posjete opštinama sa ministrom finansija Srpske Zoranom Tegeltijom, Radojičić je rekao da je u ovim opštinama neposredna poplava prestala i da su se bujične vode smanjile.

On je precizirao da je Kotor-Varoš u znatno boljoj situaciji i da urbani dio nije znatno pogođen, ali jesu seoska područja i ima klizišta i odrona, objavila je SRNA..

Djelimično je pogođeno jedno proizvodno postrojenje, ali industrijska zona nije poplavljena.

“Otvorena je putna komunikacija Banjaluka-Čelinac-Kotor-Varoš, na njoj ima odrona, ima intervencije službi za održavanje, ali ne bih preporučio da se bez prijeke potrebe kreće tim pravcem da se ne prave zastoji. Nije prohodna dalja putna komunikacija preko Borja prema Tesliću”, rekao je Radojičić novinarima.

On je dodao da cijelo područje opštine Čelinac nema električnu energiju, dok na području Kotor-Varoša gradski dio ima, a većina seoskih područja nema struju.

“Ekipe `Elektrokrajine`, sa kojima smo jutros bili u kontaktu, sada su u fazi provjere srednjenaponskih stanica i trafostanica, a potom će se ići na niskonaponsku mrežu prema domaćinstvima i drugim korisnicima”, rekao je Radojičić, koji očekuje da bi stanje u niskonaponskoj mreži moglo biti bolje sutra.

Prema njegovim riječima, Čelinac nema snabdijevanje vodom u najvećoj mjeri, jer je rijeka Vrbanja odnijela nekoliko stotina metara vododovodne instalacije, zbog čega će biti potrebna ozbiljna investicija da se uspostavi snabdijevanje iz banjalučkog “Vodovoda”.

“Dio lokalnog vodovoda se sada premoštava i pokušava priključiti na lokalnu mrežu kako bi se građanima Čelinca omogućio barem djelimičan dotok”, rekao je Radojičić.

On je naveo da su na području samog grada Čelinca štete ogromne i da škola i vrtić nisu upotrebljivi, kao i mnoge druge ustanove, ali da Dom zdravlja funkcioniše, iako je bio poplavljen.

“Stanovništvo je angažovano na raščišćavanju, a za pomoć će biti potrebne cisterne za čišćenje i pranje, a bilo bi veoma važno da se osposobi i telefonija, jer ne radi telefonska mreža na području Čelinca i najvećim dijelom na području Kotor-Varoša”, rekao je Radojičić.