Promovisan Dakićev roman „Petodinarke“

0

ČELINAC, 19. juna – U čitaonici Narodne biblioteke „Ivo Andrić“ 18. juna promovisan je roman „Petodinarke“  Gorana Dakića iz Banjaluke čiji je izdavač SKD „Prosvjeta“ iz Zagreba.
Književnik i književni kritičar Mirko Vuković u svojoj nadahnutoj i temeljitoj studiji između ostalog istakao je da je samo jednim dijelom riječ o romanu za djecu jer su junaci djeca Željko Nišević i Slavica Nenić.
„Dakić je vješt i mudar pisac, talentovan romansijer, vrsni stilista.Roman „Petodinarke“ u neku ruku nastavak je Dakićevog prvog romana „Dalj“. Kompozicija romana je zanimljiva, gotovo scenario za dobar film za djecu. Dakić se odlikuje gotovo zaboravljenim ćopićevskim humorom“ – rekao je Vuković i iscrpno publici predočio svoju analizu romana.
Biranim riječima o Dakiću kao književniku i njegovom romanu govorio je i književnik i znameniti profesor banjalučke Gimnazije u penziji Tihomir Levajac koji nije propustio priliku da pohvali i prikaz ovog romana od strane Mirka Vukovića.
„Roman „Petodniraka“ u odnosu na roman „Dalj“ je ogroman iskorak u svakom pogledu. Ovo je zaista kvalitetna, lijepo i prikladno opremljena knjiga. Za konstrukciju romana Dakiću skidam kapu jer je pokazao zavidno romansijersko umijeće. Izabrao je više stajnih tački koje su u funkciji razrješenja radnje romana. Dakić ovim romanom dokazuje da je svaki čovjek, bio star, bio dijete, tajna. U svakom romanu najvrednije je ono što nije direktno kazano, ali je ipak na posredan način rečeno. To Dakić zna i u ovom romanu uspio je mnogo šta da kaže i o ratu i žrtvi i o zločincu, a da to direktno ne pomene nijednom riječju. Ukupan doživljaj prilikom čitanja ovog romana, najkraće i najiskrenije je – baš literarni“ – rekao je Levajac.
U svom kraćem obraćanju Dakić je rekao da je ovaj roman nastao po diktatu vlastitog sna i da je u zadnji tren odustao da radnju „Petodinarki“ smjesti u „Dalj“ jer bi time ona ostala nedorečena. Priznao je da, ma koliko se trudio da „ Dalj“, koji mu je samo jednim dijelom njegove biografije zavičaj, emotivno kontroliše, ali da mu to nije pošlo baš za rukom.
Goran Dakić rođen je 1984. godine u Travniku. Djetinjstvo je proveo u Dalju (Istočna Slavonija), a školovanje je završio u Banjaluci. Profesor je srpskog jezika i književnosti, bavi se novinarstvom, književnošću i književnom kritikom.

promocija g dakic

Foto/izvor: opstina-celinac.com