Predstavnici UNDP-a u Čelincu: Na pomolu veliki projekat

0

ČELINAC, 19. marta – Tim domaćih i stranih konsultanata Razvojnog programa Ujedinjenih Nacija-UNDP posjetio je 17. marta opštinu Čelinac, kako bi se informisao o detaljima teških poplava koje su zadesile Čelinac 2001. i 2010. godine, a sve s ciljem uključivanja Čelinca u projekat „ Integrisanje klimatskih promjena i smanjenje rizika od poplava u slivu Vrbasa“.

Koordinacioni tim UNDP-a primili su zamjenik načelnika opštine Milan Tepić, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Vitomir Kuzmanović i direktor Razvojne agencije Aleksandar Branković.
Tokom video-prezentacije i detaljne analize poplave iz 2010. godine, predstavnici opštine Čelinac favorizovali su problem rijeke Jošavke, s obzirom da je projekat regulacije korita Vrbanje u punom zamahu.
Iako je sastanak bio više informativnog karaktera, predstavnici UNDP-a su izrazili nadu da će, ukoliko sve bude teklo planiranom dinamikom, projekat dobiti svoj okvir krajem mjeseca avgusta, da bi već krajem godine imali izrađenu finalnu verziju.
O svim narednim aktivnostima u okviru realizacije ovog projekta javnost će biti blagovremeno informisana.
Podsjećamo, načelnik Momčilo Zeljković potpisao je 28. maja „Povelju za čist Vrbas“, čime je opština Čelinac postala partner u Programu zaštite životne sredine i razvoja turizma u slivu rijeke Vrbas.
„Čist Vrbas“ je prvi program u slivu rijeke Vrbas koji se zasniva na privatno javnom partnerstvu, koji je okupio sve opštine sliva rijeke Vrbas, te nadležna entitetska i kantonalna ministarstva i agencije, kao i privatne kompanije kako bi se spriječilo zagađenje njenih voda i obala, te pomogao razvoj privrede i stvaranje novih radnih mjesta u lokalnim zajednicama.

Izvor: www.opstina-celinac.com