Položeni vijenci i cvijeće na grobnom polju Topole i Košute: Najviši zvaničnici Srpske, Srbije i Crne Gore odali počast žrtvama genocida u NDH

0

Na Grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina danas su za pola miliona Srba, 40.000 Roma i 33.000 Jevreja ubijenih u jasenovačkom sistemu NDH koncentracionih logora položeni vijenci.

Uime institucija Republike Srpske i Srbije i Crne Gore vijence su položili predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, predsjednik Skupštine Crne Gore, Andrija Mandić, i predsjednik Vlade Srbije, Miloš Vučević. Sa njima su srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić i premijeri Republike Srpske, Radovan Višković.

Cvijeće i vijence su položili i predsjednik banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata, Dobrila Kukolj, ambasador Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani, Galit Peleg, i Rusije, Igor Kalabuhov, predsjednik Privremenog organa grada Beograda, Aleksandar Šapić, i predsjednik Udruženja Roma Srbije, Dragoljub Arsović, predstavnici institucija Republike Srpske, predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama u BiH, kao i predstavnicima institucija Srbije, predstavnici diplomatskog kora, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, gradova i opština u Republici Srpskoj, te nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i potomci žrtava.

Cvijeće su položili predstavnici diplomatskog kora, kao i ostale delegacije.

Nakon polaganja vijenaca i cvijeća, na grobnom polju “Košute” biće služen parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina – genocida NDH.

Obilježavanje prate brojne medijske ekipe iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Rusije.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH obilježava se povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

“Mnogi naši preci zauvijek su ostali na poljima smrti u Gradini” Selak poručio da Jasenovac predstavlja simbol stradanja i vječnu opomenu srpskom narodu

Kao datum obilježavanja uzet je 22. april – dan kada je grupa od 1.075 preostalih logoraša tog dana 1945. godine krenula u proboj iz logora Jasenovac, a samo njih 127 se domoglo slobode.

Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac formiran je avgusta 1941. godine.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Na grobnom polju “Košute” u Spomen-području Donja Gradina u toku je pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama mučki ubijenim u ustaškom logoru “Jasenovac”.

Pomen srpskim žrtvama služi sveštenstvo Republike Srpske pravoslavne crkve. Nakon pomena srpskim žrtvama biće pročitane jevrejska i romska molitva.

Poslije molitvenog pomena predviđeno je obraćanje zvaničnika.

Prethodno su zvaničnici Republike Srpske i Srbije i ostale delegacije položili vijence i cvijeće na grobnom polju “Topole”.

Centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana sjećanja u Donjoj Gradini prisustvuje i veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj, kao i građana.

( srpska info )

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име