Policijska stanica Čelinac u akciji „Pojas“

0

ČELINAC, 16. juna – Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i Auto-moto savez Republike Srpske provode kampanju pod nazivom “Zaveži! Dosta priče, veži pojas!“ U skladu s tim, policijska stanica Čelinac na području cijele opštine do kraja mjeseca juna orgnizovala je preventivno-represivnu akciju, s ciljem podizanja nivoa svijesti učesnika u saobraćaju o korišćenju sigurnosnog pojasa, a samim tim i povećanja nivoa bezbjednosti saobraćaja.

Bezbjednosni pojas predstavlja dio opreme svakog vozila i predstavlja jedan od najboljih izuma na području bezbjednosti u vozilima.
Jedna od osnovnih mjera pasivne zaštite vozača i putnika u vozilima jeste upotreba bezbjednosnih pojaseva uz naslone za glavu i vazdušne jastuke i auto-sjedalica za djecu.
Efikasnost bezbjednosnih pojaseva uz istovremenu upotrebu naslona za glavu dokazana je nizom naučno-istraživačkih radova.
Pojasevi neosporno utiču na smanjenje broja poginulih i povrijeđenih lica u vozilu, doprinose povećanju nivoa bezbednosti u saobraćaju. Korištenjem pojasa smanjuje se rizik od smrti putnika u slučaju saobraćajnih nezgoda na prednjem sjedalu do 50%, dok na zadnjem sjedalu do 75%,  čime je više nego opravdana njihova namjena.
Stepen upotrebe bezbjednosnih pojasa u Republici Srpskoj još uvijek je jako nizak.
Kampanjom se želi uticati na promjenu stavova prema upotrebi bezbjednosnih pojaseva i prenošenje poruke istim koliko je važno koristiti ih.
Realizacijom ove kampanje očekuje se povećanje upotrebe bezbjednosnih pojaseva čime bi došlo do smanjenja broja nastradalih lica u saobraćajnim nezgodama i izmjene u strukturi povreda (značajno smanjenje težine povreda i manja smrtnost).

 

Izvor: Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, PS Čelinac