Pola vijeka izdavaštva u Čelincu: Predstavljena izdanja Akademije nauka i umjetnosti RS

0

ČELINAC, 16. juna – U Čelincu predstavljene knjige 4. tom Enciklopedije Republike Srpske, Bibliografija Rajka Kuzmanovića i obilježeno 50 godina izdavaštva u Čelincu koje je počelo monografijom „Čelinac kroz vijekove“ (1973) Rajka Kuzmanovića.


U svečanoj sali Opštinske uprave Čelinac  organizovano je književno druženje sa akademicima Rajkom Kuzmanovićem i Dragom Brankovićem, predsjednikom i generalnim sekretarom Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, na koje su predstavljeni četvrti tom Enciklopedije Republike Srpske i Bibliografija Rajka Kuzmanovića, obilježeno 50 godina izdavačke djelatnosti u Čelincu, a ovom prilikom formalno-pravno ozvaničen je i legat akademika Rajka Kuzmanovića u Narodnoj biblioteci „Ivo Andrić“ kojim je on čitaocima ove ustanove darovao preko 2.000 knjiga.

Takođe akademik Kuzmanović poklonio je četvrti tom Enciklopedije RS čelinačkoj biblioteci, načelniku opštine Vladi Gligoriću, Momčilu Spasojeviću i uredniku „Čelinačkih novina“ Borislavu Maksimoviću.

Akademici Kuzmanović i Branković govorili su o značaju i složenom procesu izrada Enciklopedija, te istakli da Enciklopedija Republike Srpske definiše identitet srpskog naroda i države, odnosno entiteta, Republike Srpske na ovim prostorima.