Počelo uređenje obala rijeke Vrbanje

0

ČELINAC, 19. marta – U Čelincu je počela realizacija najznačajnijeg projekta u posljednje dvije godine – uređenje obala rijeke Vrbanje, koje finansira Vlada Republike Srpske sa oko 2,6 miliona KM, a čiji je cilj da se smanji rizik i štete od čestih poplava.

Opština Čelinac je za projekat izdvojila oko 30.000 KM i snosiće troškove eksproprijacije zemljišta. Vlada Srpske radove finansira kroz projekat “Hitne pomoći i zaštite od poplava”.

Rok za završetak radova na uređenju obale rijeke Vrbanje je šest mjeseci.

Načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković rekao je da postoji mogućnost da zbog vremenskih prilika radovi traju nešto duže, ali će uže gradsko područje dobiti znatno ljepši izgled, objavila je SRNA.

Prema planu prostorne organizacije, u narednim fazama biće rađeno šetalište uz lijevu obalu Vrbanje, gradska plaža, trotoar i ograda na gradskom mostu.

Šetalište dugo 700 metara biće opremljeno klupama, svjetiljkama i kantama za otpatke i uređeno zelenilom.

Duško Zec, predstavnik firme “Eko-euro tim”, koja izvodi radove, naveo je da se sa desne obale trenutno izvode radovi na obaloutvrdi, dok će radovi na suprotnoj strani početi kada to nivo rijeke Vrbanje dozvoli.

Realizacijom ovog projekta korito rijeke Vrbanje biće djelimično prošireno, a izgradnjom nasipa građani Čelinca biće zaštićeni od poplava.