Plenković otkrio nove detalje o dronu koji je paio u Zagreb

0

ZAGREB, 19. marta – Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u petak nakon sastanka s opozicijom oko situacije u Ukrajini i pada bespilotne letjelice u Zagrebu da je njegov utisak da su predstavnici opozicije zadovoljni iznijetim informacijama, a ponudio im je da se takva vrsta sastanaka organizuje po potrebi.

Posebna točka današnjeg razgovora u Banskim dvorima bile su informacije o padu letjelice prošlog četvrtka naveče pored studentskog doma Stjepan Radić.

“Prenijeli smo im sasvim pouzdanu i provjerenu informaciju, a to je da je letjelica bila naoružana, da je došlo do eksplozije, da je najvjerovatnije riječ bila o aviobombi, biće oko toga još detalja. Pronađen je upaljač, geleri…”, rekao je Plenković.

“Ona je bila namijenjena da nosi oružje”, dodao je.

Rekao neke nove podatke o dronu

“Ponovili smo da je sustav za motrenje i navođenje, radarski sistem, prate zračni prostor u ovim okolnostima, posebno kad nema civilnih letova nad Ukrajinom pa je u drugim dijelovima zgusnutiji. Ono što je sigurno, a to sam vidio posjetom našem centru za motrenje i navođenje, a bio sam i  u NATO-ovom centru, pouzdano znamo kad se može zabilježiti prvi put na rumunskim, mađarskim i rumunskim radarima”, rekao je.

“Oni koji se time bave nisu doživjeli kao nešto opasno, refleksija je bila slaba”, dodaje.

“Važne su i aktivnosti koje se sa saveznicima provode ovih dana, a u pogledu kontrole vazdušnog prostora. Preleti saveznika su važna poruka sigurnosti. Saveznici su uz nas. U toku je NATO-ova operacija Noble Shield, avioni kontinuirano polijeću s nosača aviona i kontrolišu nebo Bugarske, Rumunije pa i BiH”, rekao je.

“Vjerujemo da su kolege iz opozicije saznale vrijedne i nove informacije koje su im bitne”, rekao je.

Kaže da su ponudili da ovakve sastanke imaju uvijek kad procijene da je to bitno.

“Moj je utisak da su bili zadovoljni, da će im ova saznanja biti korisna”, rekao je Plenković.

Glavno pitanje je još bez odgovora

“Mi jedino znamo tačku na kojoj je dron prvi put uočen od strane rumunskih radara. Taj trenutak kad je uočen ne znači da je on tu lansiran. Možda je riječ o grešci, sabotaži ili namjeri. Mi zasad nemamo odgovor”, kazao je.

“Ovo gdje ga se prvi put uočava, od tada pa do Zagreba leti pravolinijski. Šta je bilo prije, ne znamo. Ne znamo pouzdano gdje je i od koga lansirana”, kazao je.

“Sigurno je da je došlo do eksplozije. Ona se dogodila u tlu, na dubini od nekoliko metara. Pronađen je upaljač, geleri, dijelovi te bombe koji su onda identifikovani, brojevi upaljača su upoređeni sa sličnim bombama koje postoje. To su konkretni dokazi na temelju uviđaja. Zašto nije došlo do veće štete objasniće stručnjaci. Izuzetno povoljna okolnost je to što je pala na zemlju”, kazao je.

“Niko nikad nije rekao da je 120 kila eksploziva. Ukupna težina bombe bi mogla imati 120 kila, onda bi ona u izvornoj proizvodnji, ako je to ta bomba, trebala imati 45 kila eksploziva”, kazao je Plenković.

Ko će braniti hrvatsko nebo, upitan je.

“Mi imamo niz funkcionalnih aviona, oni mogu biti u zraku za par minuta. Ali oni nisu nažalost onog kvaliteta kakvi će biti Rafali, njih ćemo imati za nešto manje od dvije godine, tada ćemo imati puno veće sposobnosti. Mi sad imamo tehnologiju od prije 40 godina, a za par godina ćemo imati najmoderniju tehnologiju”, kazao je.

“U međuvremenu, uz jačanje PVO-a i bolje prenošenje informacija unutar saveznica, uz dogovore o vježbama, mi nismo granična država. Da jesmo, mi bi sad bili dio operacije Plemeniti štit i svakog dana bi iznad hrvatskog neba bili avioni koje ste mogli vidjeti zadnjih dana”, rekao je.

Dodao je da su Amerikanci i Francuzi spremni dodatno pomoći Hrvatskoj.

“Umjesto bitnim bavimo se nekim smiješnim tezama o nečijem PR-u”, rekao je Plenković na upit je li presica dok su letjeli avioni bio njegov PR.