Oglasile se Željeznice RS o udesu u Banjaluci

0

BANJALUKA 7. marta – Putni prelaz “Derviši” u istoimenom banjalučkom naselju, na kome se sinoć desio vanredni događaj, obezbeđen je Andrejevim krstom, znakom stop i trouglom preglednosti i to je nivo osiguranja koji je prema zakonskim odredbama utvrđen na osnovu frekvencije saobraćaja i kategorije samog puta, na ovom dijelu ukrštanja puta i pruge, saopšteno je iz Željeznica RS, a nakon što je u srijedu u večernjim časovima na pomenutom prelazu došlo do teške saobraćajne nezgode, u kojoj su prilikom sudara voza i putničkog automobila povrijeđene dvije osobe.

Iz Željeznica podsjećaju da su tokom 2022. godine potpisali sporazum sa gradom Banjaluka o osiguranju putnog prelaza “Podgorička” i ukidanju dva neuslovna putna prelaza na području Banjaluke, od kojih je jedan i putni prelaz “Derviši”, za šta je Grad Banjaluka planirao finansijska sredstva.

Tvrde da su Željeznice RS sve svoje obaveze iz ovog sporazuma ispunile, a da se čeka da svoje obaveze ispuni i Grad Banjaluka, kako bi se krenulo u realizaciju planiranih aktivnosti.

“Željeznice Republike Srpske, kao i bilo koje druge željeznice u svetu, nisu u obavezi da svaki putni prelaz obezbede branicima ili polubranicima, već je prema propisanim zakonskim odredbama, način i nivo osiguranja putnog prelaza određen na osnovu kategorije puta, dopuštene brzine na pruzi i gustine drumskog saobraćaja, što je definisano zakonom i propisima koji uređuju oblast željeznica”, naveli su.

Ističu da na prugama koje koriste vozovi ovog javnog preduzeća nema neobezbijeđenih putnih prelaza, već da su svi obezbeđeni u skladu sa zakonskim propisima.

Naglašavaju da su u skladu sa zakonima i pravilnicima pokrenuli aktivnosti na smanjenju ukupnog broja putnih prelaza, ali da je za to neophodna i podrška lokalnih zajednica, koje, kako navode, moraju dati saglasnost prilikom ukidanja svakog putnog prelaza kao i saglasnost upravljača puta.

Pored toga, podsjećaju da “ni u jednom vanrednom događaju nije utvrđena odgovornost Željeznica RS”, već, kako tvrde, drugih učesnika u saobraćaju na putnim prelazima.

“U ovakvim slučajevima odgovornost je vozača drumskih vozila. Iz svih ovih razloga, Željeznice RS iznova apeluju na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno odgovorni i savesni, poštuju saobraćajnu signalizaciju i propise prilikom prelaska preko pruge, kako bi sačuvali svoju, ali i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju”, zaključili su iz ovog preduzeća.

( nezavisne )