Odzvonilo poplavama na području Čelinca

0

ČELINAC, 23. januara – Poslije višemjesečnog iščekivanja počela je realizacija najznačajnijeg projekta u posljednje dvije godine u Čelincu – regulacija obala rijeke Vrbanje, koji bi trebalo da umanji rizik i štete od čestih poplava, ali i da uljepša razglednicu ovog grada

.Trenutno se na lijevu obalu rijeke Vrbanje dovlači kamen i drugi materijal koji će biti upotrijebljen u izgradnju nasipa. Početak radova ozvaničila je predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović još 25. septembra prošle godine, ali od tada nije bilo ozbiljnijih radova.

Radove vrijedne oko 2,6 miliona maraka finansira preduzeće “Vode Srpske”, a opština Čelinac je za projekat izdvojila oko 30.000 KM i snosiće troškove eksproprijacije zemljišta.

– Nakon završenog posla Vrbanjom će moći proticati oko 650 kubika vode u sekundi, koliko je iznosio protok kada je bila najveća poplava, ali pod uslovom da se Gradski most rekonstruiše jer ispod njega moguć je protok oko 400 kubika vode u sekundi, objavio je Glas Srpske. Most je trebalo da bude viši za oko 2,5 metra i da nema krila koja koče protok – rekao je jedan od projektanata Dragan Čvoro i dodao da će korito Vrbanje djelimično biti prošireno, te uređene staze za šetnju i prilaz vodi.