Održano predavanje o temi “Mlada Bosna i Vaso Čubrilović”

0

BANJALUKA, 10. aprila – U organizaciji banjalučkog odbora Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva “Prosvjeta”, u Kulturnom centru u Čelincu 8. аprila je održano predavanje o temi “Mlada Bosna i Vaso Čubrilović”.
Predavanje je organizovano uz podršku Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a u okviru obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Istoričar Venceslav Glišić iz Beograda istakao je da je “Mlada Bosna” bila revolucionarna organizacija u kojoj nije postojala hijerarhija.
“Tajna društva u Banjaluci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli imala su samo jedan cilj, a to je rušenje Austrougarske monarhije putem revolucionarnih akcija. Nakon nacionalne revolucije, pripadnici `Mlade Bosne` smatrali su da treba da se desi socijalna revolucija, kako bi se seljaci oslobodili feudalnih nameta muslimanskog begovata”, naglasio je Glišić.
Prema Glišićevim riječima, “Mlada Bosna” je nastala u đačkim klupama tako što se grupa srednjoškolaca odlučila žrtvovati za slobodu svoje otadžbine, objavila je SRNA.
Predsjednik Gradskog odbora SPKD “Prosvjeta” Banjaluka Jelenko Bojić podsjetio je da je “Prosvjeta”, tokom 112 godina postojanja, tri puta zabranjivana, ali je bila glavni čuvar identiteta srpskog naroda na ovim prostorima.
“Gradski odbor `Prosvjete` Banjaluka želi dostojno da obilježi 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i da prenese pravu istinu o tim događajima, jer se sve više čuju razmišljanja o revidiranju svjetske istorije i uzroka tog velikog svjetskog krvoprolića, te pokušaji da se za početak rata okrivi srpski narod”, istakao je Bojić.
Do kraja aprila planirana su brojna predavanja o temi “1914. godina i danas”, zatim promocije knjiga, pozorišna predstava “Solunci govore”, a završna manifestacija obilježavanja ovog istorijskog jubileja je postavljanje spomen- ploče Gavrilu Principu u Banjaluci.