Održana Skupština Vatrogasnog društva Čelinac

0

ČELINAC, 20. mart – U opštinskoj sali, 19. marta, članovi Skupštine Vatrogasnog društva opštine Čelinac su održali redovni sastanak na kojem su sumirali rezultate rada  Vatrogasne jedinice za prošlu godinu i odredili prioritete i plan rada za tekuću. Bratislav Gavrić, vođa Vatrogasne jedinice, kazao je da je protekla godina bila godina sa manjim brojem intervencija na gašenju požara, ali sa nezapamćenim poplavama. Vatrogasna jedinica je učestvovala u pružanju pomoći u toku same poplave, (zaštita pojedinih objekata, evakuacija određenog broja lica, podjela pitke vode ugroženim licima) kao i otklanjanju njenih posljedica, ispumpavanjem vode i čišćenjem ulica. Zajedno sa policijom i građanima, jedinica je učestvovala u potrazi za nestalim u toku poplava.

Vatrogasna jedinica zahvaljujući Vatrogasnom savezu je uspjela da nabavi opremu neophodnu za rad. Obezbijeđeno je motorno vozilo „Niva“, set izolacionih aparata sa rezervnim bocama, zaštitni šljemovi, obuća i rukavice, odijela za prilazak vatri, radna odijela, naprtnjače, vatrogasna crijeva, modul pumpa visokog pritiska, vatrogasni aparati i rezervni dijelovi. Vrijednost nabavljene opreme je 103826 KM.

U toku rasprave se moglo čuti da su osnovni problemi rada Vatrogasnog društva slaba naplata vatrogasnih taksi i nedovoljan broj vatrogasaca, što onemogućava dvadesetčetvoročasovno dežurstvo. Prema Zakonu o zaštiti od požara opština Čelinac bi trebala da ima 17 vatrogasaca u odnosu na broj stanovnika prema posljednjem popisu.

Izvor/Foto: opstina-celinac.com