Održana radionica “Žene kao nosioci razvoja seoskog turizma“

0

ČELINAC, 07. aprila –  Završna faza razvojnog programa “Žene kao nosioci razvoja seoskog turizma”, koji doprinosi poboljšanju položaja žena na selu, počeće 1. maja registracijom seoskih domaćinstava, rekla je portparol Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske Dragana Radišić.
Ona je podsjetila da je Ministarstvo trgovine i turizma Srpske počelo realizaciju ovog programa 12. marta u okviru Akcionog plana za unapređenje položaja žena na selu u Republici Srpskoj do 2015. Godine, objavila je SRNA.

Prema njenim riječima, radionica pod nazivom “Žene kao nosioci razvoja seoskog turizma”, nakon Foče, Zvornika i Kozarske Dubice, 3. aprila je održana u Čelincu u saradnji sa Udruženjem žena “Lastavica”.
Radišićeva je rekla novinarima da je interesovanje u ove četiri opštine bilo veliko i da su obukama prisustvovali i muškarci koji imaju potencijala i volje da rade na seoskim domaćinstvima.
Ona je dodala da su učesnici radionice osobe koje su već započele vođenje seoskog domaćinstva koje pruža turističke usluge, a neophodno ih je obučiti o principima i vještinama vođenja samog domaćinstva, kao i osobe koje predstavljaju potencijalne nosioce seoskog domaćinstva.
Predsjednik UO Udruženja žena “Lastavica” Slavica Garić istakla je značaj ove radionice i izrazila nadu da će biti veliki broj prijavljenih registrovanih domaćinstava koja će se baviti ovim poslom.
Ona očekuje i podršku lokalne vlasti u realizaciji ovog projekta, kao i olakšice resornog ministarstva pri registraciji domaćinstava.
Prema njenim riječima, važna podrška ovom projektu su izmjene i dopune Zakona o fiskalnim kasama koje bi, kada prođu skupštinsku proceduru, pojednostavile poslovanje i registraciju seoskih domaćinstava.

 

Foto: D. Kljajić