Održana radionica na temu ruralnog razvoja

0

ČELINAC, 13. novembra – Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj – ACED Banjaluka u saradnji sa udruženjem žena „Lastavica“ iz Čelinca upriličila je 9. novembra u Medija centru zanimljivu radionicu na temu „Uključivanje žena u aktivnosti ruralnog razvoja kroz udruženja žena u ruralnim sredinama“.
Uprkos činjenici da je veliki broj žena iskoristio sunčan subotnji dan za radove u svojim domaćinstvima, radionica je okupila više od 20 žena, kako iz ruralnih, tako i urbanog dijela opštine. Učešće u radionici uzeli su i predstavnici Razvojne agencije opštine Čelinac. Tokom četvoročasovnog rada, predstavnica ACED-a Svjetlana Marković i direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko govorile su o ulozi žena u ruralnom razvoju i njihovom uključenju u aktivnosti ruralnog razvoja preko udruženja.
Posebno atraktivna tema bila je uključivanje žena u proces donošenja odluka na opštinskom nivou. Gospođa Branka Janko iznijela je svoja iskustva o ovoj temi i posavjetovala udruženje da za početak ostvari tješnju saradnju sa opštinskom Komisijom za jednakost i ravnopravnost polova, koja će biti svojevrsna spona između institucija i udruženja. Osim toga, ona je udruženju „Lastavica“ ponudila pomoć u smislu razmjene strateških dokumenata, što će dodatno unaprijediti rad ovog udruženja žena koje je za samo sedam mjeseci postojanja organizovalo brojne radionice i druženja, ali i učešće na sajmovima širom Republike Srpske na kojima je promovisano i prodato mnoštvo proizvoda svojih članica.

 

Izvor: www.opstina-celinac.com