Održana 6. sjednica Skupštine opštine Čelinac

0
Sjednica Skupštine opštine Čelinac

Na 6. redovnoj sjednici Skupštine opštine Čelinac održanoj 30. aprila, tokom osmočasovnog rada, odbornici su razmatrali 26 tačaka dnevnog reda.
Sa 13 glasova za i devet protiv usvojen je izvještaj o ostvarenju budžeta i utrošku sredstava tekuće budžetske rezerve opštine za 2012. godinu.
U svom izlaganju, načelnik opštine Momčilo Zeljković je rekao da su ostvareni prihodi u prošloj godini iznosili 5.476.804 KM, a rashodi 5.898.707 KM, iz čega je vidljivo da je ostvaren gubitak u iznosu od oko 420.000 KM.
„Kada saberemo nepredviđene troškove koji se odnose na negativne sudske presude, probijanje planiranih troškova za zimsko održavanje i socijalna davanja, i podbačaj planiranih prihoda, dobijemo gubitak od  420.000 maraka – što je blizu osam odsto od samog budžeta. Međutim, to je relativno dobro stanje ako uzmemo u obzir činjenicu da je punjenje budžeta u prvom kvartalu ove godine nešto preko 70 odsto. Ukoliko se takav trend i dalje nastavi, već u junu-julu pristupićemo rebalansu budžeta“, rekao je Zeljković i podsjetio da budžet najviše opterećuju plate zaposlenih, stalan porast broja socijalnih davanja, kredit i grantovi.

U okviru ove tačke dnevnog reda usvojen je i zaključak koji nalaže da se u roku od tri mjeseca pripremi paket mjera za saniranje dugova nastalih u 2012. godini.
Informacija o radu načelnika za prvo tromjesečje 2013. godine je, nakon opširne diskusije, usvojena sa 13 glasova za, četiri protiv i tri uzdržana.
Osim 2. i 3. tačke dnevnog reda, atraktivna za diskusiju bila je informacija o radu Javnog preduzeća „DEP-OT“ d.o.o. Banja Luka za 2012. godinu i informacija o snabdijevanju vodom i stanje u oblasti drugih komunalnih usluga u 2012. godini.
Odbornici su jednoglasno odbili informaciju o radu „DEP-OT“-a, a kroz diskusiju negodovali zbog odluke ovog preduzeća da čelinačkom preduzeću „Čistoća i zelenilo“ zbog duga od 62.000 KM obustavi odlaganje otpada. Odbornici su negodovali i zbog povećanja cijene usluga za 40 odsto.
Načelnik opštine Momčilo Zeljković takođe smatra da je ovom nepopularnom mjerom ugrožena i životna sredina i zdravlje stanovnika.
„Ne mogu u potpunosti da opravdam ni naše preduzeće koje je stvorilo dug, ali mislim da nisu iscrpljeni svi metodi da se to na neki drugi način prevaziđe. Došli smo u situaciju da ne možemo da odložimo otpad i stvoren nam je objektivan problem koji ugrožava i zdravlje i sve druge elemente života građana Čelinca“, rekao je Zeljković  i dodao da je čelinačkom preduzeću ponovo dozvoljeno odlaganje otpada na regionalnu deponiju. On je izrazio nadu da će kroz sastanke sa rukovodstvom „DEP-OT“-a u narednom periodu i ovaj problem biti prevaziđen.
Između ostalih, na 6. redovnoj sjednici Skupštine opštine Čelinac usvojena je informacija o stanju u oblastima koje su u nadležnosti Policijske stanice Čelinac i Područne jedinice Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, te informacija o javnom prevozu na području opštine Čelinac.
Donesena je i odluka o izmjeni Odluke o utvrđivanju cijena korišćenja groblja i pogrebnih usluga na Gradskom groblju u Čelincu.
Nakon skupštinske pauze, kvorum za rad činilo je 16 odbornika. Iako u skraćenom sastavu, sa 12 glasova za i četiri protiv donesena su rješenja o imenovanju članova školskih odbora tri osnovne i srednje škole Čelinac, te rješenja o imenovanju upravnih odbora javnih ustanova čiji je osnivač opština Čelinac.
Rješenje o imenovanju nadzornog odbora Javnog preduzeća „Gradsko grijanje“ Čelinac nije dobilo potrebnu većinu glasova, nakon čega je načelnik opštine predložio zaključak kojim se nalaže izmjena Statuta ovog preduzeća u smislu da član nadzornog odbora ne može biti lice iz reda zaposlenih. Do same izmjene statuta i ponovnog raspisivanja konkursa, sadašnji saziv nadzornog odbora ostaće u tehničkom mandatu.

Sjednica Skupštine opštine Čelinac
Sjednica Skupštine opštine Čelinac

Izvor: www.opstina-celinac.com