Odjeljenje za inspekcije: Psi lutalice gorući problem

0

ČELINAC, 31. marta – Na 15. sjednici Skupštine opštine Čelinac, sa 15 glasova „za“ i pet „uzdržanih“ usvojen je izvještaj o radu Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju u 2013. godini.
Iz izvještaja je vidljivo da su tržišni, urbanističko-građevinski, sanitarni inspektor i komunalni policajci izvršili ukupno 863 kontrole, što je za 201 više u odnosu na broj kontrola izvršenih u 2012. godini.

Istovremeno, donesena su 122 upravna rješenja, izdata dva rješenja za pokretanje prekršajnog postupka i 170 prekršajnih naloga na osnovu kojih su izrečene kazne u iznosu od 12.630 KM.
Inspektor za hranu i sanitarnu zaštitu je prilikom redovnih kontrola iz prometa izuzeo 19 kilograma različitih artikala kojima je istekao rok ili zbog drugih osobina nisu bili za upotrebu.
U odjeljenju navode da su pored redovnih aktivnosti u protekloj godini ostvarili veoma dobru saradnju sa policijskom stanicom Čelinac, u okviru čega je izvedeno više zajedničkih akcija s ciljem kontrole radnog vremena, prodaje alkohola maloljetnicima, prodaje pirotehničkih sredstava i slično.
Međutim, ono što se u posljednjih godinu dana nameće kao veliki problem u radu odjeljenja jesu psi lutalice koji se u čoporima svakodnevno kreću čelinačkim ulicama.
„U decembru mjesecu smo izveli jednu uspješnu akciju hvatanja pasa lutalica, u saradnji sa azilom za pse u Prnjavoru. Tom prilikom je uhvaćeno 12 pasa lutalica na različitim lokacijama u urbanom dijelu Čelinca. Međutim, sada ponovo imamo istu sliku na našim ulicama. Na svu sreću, do sada nije bilo povrijeđenih, ali mi se ne smijemo kockati sa ličnom sigurnošću građana. Ovom prilikom apelujem na vlasnike da ne puštaju pse i da ih drže adekvatno vezane, kako bi izbjegli njihovo dodatno umnožavanje na ulicama“, rekla je Gligorićeva i dodala da će u narednom periodu uslijediti još jedna akcija smiještanja pasa lutalica u azil u Prnjavoru, iako to zahtijeva značajna finansijska sredstva.
Podsjećamo, odlukomo komunalnom redu je propisano i to da se kućni ljubimci mogu držati ako ne ugrožavaju fizički i psihički integritet, ličnu sigurnost i imovinu građana, ali i koji ne remete mir, ne ugrožavaju opštu higijenu stambene jedinice i životnu sredinu.

Izvor: www.opstina-celinac.com