“Nova rezolucija o Srebrenici rizikuje opstanak BiH” Predsjednik Srpske zaprijetio Lagumdžiji i njegovim “pokroviteljima”

0

BANJALUKA, 10. marta – Lider SNSD Milorad Dodik poručio je da će zakon o sudu BiH biti podržan samo ako srpska strana bude saglasna, te ukazao da predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto ne bi trebala da rizikuje odnose u okviru partnerstva na nivou BiH i to učini unilateralnim.

Komentarišući to što je Krišto u pismu evropskom komesaru za susjedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju navela da će se na predstojećoj sjednici Savjeta ministara naći i nekoliko dokumenata ključnih za ispunjavanje reformskih obaveza BiH, uključujući i zakon o sudu BiH, Dodik je ocijenio da je Krišto sklona da unosi neku vrstu hitnoće tamo gdje za time nema potrebe.

Dodik je podsjetio da su na prethodnom sastanku partnera na nivou vlasti u BiH u Mostaru oni koji rade u Savjetu ministara rekli da imaju obećanja iz Evropske komisije da je dovoljno da se usvoje zakoni o sukobu interesa i o državnoj službi.

I jedno i drugo je urađeno – šta sad hoće? Možemo usvojiti zakon o sudovima, ali sjedište Apelacionog odjeljenja mora da bude u Banjaluci i Sud BiH ne može da sudi po zakonima Republike Srpske i ne može da izuzima predmete iz Srpske. Takav zakon ćemo prihvatiti – izjavio je Dodik, prenosi Srna.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je i da ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija i njegovi pokrovitelji iz Sarajeva mnogo rizikuju eventualnim pokretanjem usvajanja nove rezolucije o Srebrenici – rizikuju cijelu BiH i njen opstanak.

Dodik je poručio da ne može neko ko je zajednički ambasador na nivou UN da radi unilateralno i da nema nikakve obaveze prema organima u BiH.

– Jedini organ koji vodi spoljnu politiku je Predsjedništvo i ima procedura za to. Ako su mislili da to “gurnu” trebali su to da stave u proceduru. Oni znaju da to ne može da prođe i da je to potpuno nezakonita priča – rekao je Dodik povodom saznanja da bošnjački dio misije BiH pri UN samostalno, bez odluke Predsjedništa BiH, radi na novoj rezoluciji o Srebrenici.

Prema njegovim riječima, da je to pitanje stavljeno u proceduru, onda bi srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović stavila veto, došlo bi u Narodnu skupštinu Republike Srpske i ne bi postojao dokument. Dodik je rekao da je sve ovo drugo – ilegalno.

– U Srebrenici se nije desio genocid. Da se desio ne bi oni imali patološku potrebu da stalno govore samo o tome. Desio se zločin i za taj zločin su odgovarali gotovo svi Srbi. Koga god su se sjetili, oni su ga zatvorili i osudili – naveo je Dodik.

On je upitao gdje je Naser Orić i drugi koji su činili zločine nad Srbima.

– Bilo je pametnije da se vodi rasprava o tome nego da to ovako čine. Lagumdžija i njegovi pokrovitelji iz Sarajeva mnogo rizikuju. Sama pojava tog pitanja još jednom rizikuje mnogo stvari u BiH – rekao je Dodik.

( srpska info )