Nova grijna sezona na pragu: Radijatori topli od 15. oktobra

0

ČELINAC, 26.septembra – U čelinačku toplanu ovih dana stižu prve količine uglja, što je potvrdilo najavu rukovodstva JP „Gradsko grijanje“ Čelinac da će grijna sezona početi na vrijeme.
„Kao i svake godine, radićemo u skladu sa Pravilnikom o opštim i tehničkim uslovima isporuke toplotne energije. Sklopljeni su ugovori sa rudnicima „Stanari“ i „Kamnegrad“, a prve količine pristiglog uglja dovoljne su za grijni period od mjesec i po“, rekao je tehnički rukovodilac JP „Gradsko grijanje“ Čelinac Slaviša Kičić i dodao da će korisnici na vrijeme biti obaviješteni o tačnom datumu punjenja mreže i početku grijne sezone.

Govoreći o tehničkim uslovima i stanju postrojenja, Kičić je naveo da su finansijske poteškoće i ove godine onemogućile investiciona ulaganja.
„Investicionim ulaganjima u mrežu i kotlove značajno bi poboljšali uslove rada i poslovanja preduzeća. Međutim, s obzirom da se nalazimo u nezavidnoj finansijskoj situaciji, ove godine je urađen samo osnovni remont, odnosno tekuće održavanje mreže i pumpnih stanica, kako bi sistem proizvodnje i isporuke toplotne energije u okviru ove grijne sezone nesmetano funkcionisao“.
Nezavidnu finansijsku situaciju u ovom javnom preduzeću najvećim dijelom su prouzrokovala nagomilana potraživanja prema potrošačima koja su dostigla cifru od 500.000 maraka.
„U ovom momentu je najbitnije da nemamo dugovanja prema dobavljačima energenata. Sa druge strane, opterećeni smo dugovima prema Elektrodistribuciji, Vodovodu, Poreskoj upravi i prevozniku uglja, sa kojima imamo potpisane reprograme dugova“, istakao je Kičić.
Dobra vijest za potrošače je i to da cijena grijanja početkom nove grijne sezone neće biti mijenjana, što znači da će građani i dalje plaćati 1,26 KM po metru kvadratnom, obrazovne ustanove 1,55 KM, a potrošači sa ugrađenim kalorimetrom108,9 KM po megavat-času.
Istovremeno, iz toplane apeluju na potrošače da redovno izmiruju obaveze prema ovom preduzeću, dodajući da postoji mogućnost potpisivanja reprograma duga za grijanje bez kamata, uz određene uslove. Potrošači koji pak odluče da grijanje plaćaju avansno, za period od šest mjeseci imaće tri odsto popusta, a na period od 12 mjeseci šest odsto popusta.
Takođe, rukovodstvo toplane poziva potrošače koji nisu potpisali ugovor o isporuci toplotne nergije da to učine u što kraćem roku.
„Gradska toplana“ u Čelincu zagrijava oko 35.000 metara kvadratnih prostora.

Izvor: www.opstina-celinac.com