Dan policije RS: “Srpska školuje patriote koji su spremni da brane slobodu “

0

BANJALUKA, 4. aprila – Policija Republike Srpske danas je širom Republike Srpske obilježila Dan policije, a centralna manifestacija bila je u Zalužanima kod Banjaluke.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan poručio je da je policija Srpske nastala i razvijala se sa Republikom, te da svaki dan doprinosi da Republika Srpska bude stabilno i mirno mjesto za život.

Karan je istakao da bezbjednost nije poklon, već rezultat svakodnevnog rada oko 7.200 pripadnika MUP-a, od kojih 5.500 policajaca koji su na sebe preuzeli veliki teret i odgovornost.

“Bezbjednost je danas privilegija koju imamo, zahvaljujući njihovom marljivom radu. Zato želim da se zahvalim svakom od njih koji je profesionalnim, zakonititim, hrabrim i požrtvovanim odnosom prema svojim poslovima i zadacima dao doprinos da imamo takvo stanje u Republici Srpskoj”, naglasio je Karan, prenosi Srna.

On je naveo da su se više puta nametali različiti bezbjednosni izazovi koje je policija Srpske uspješno savladavala. Ukazao da smo nažalost i danas svjedoci brojnih izazova i bezbjednosnih prijetnji koje nosi savremeni način života i moderne tehnologije, ekonomske turbulencije, pa i svjetski sukobi koji se reflektuju i na ovaj region.

“Svjedočimo i brojnim međunarodnim političkim pritiscima, nametnutim odlukama i stalnim pokušajima urušenja Dejtonskog sporazuma. Ali, i njih ćemo uspješno prebroditi. I nastaviti dalje da služimo našim građanima kao vaš najveći zaštitnik”, poručio je Karan.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je policija Srpske garant bezbjednosti Republike i svih njenih građana, da je opredijeljena za mir i nema namjeru da prelazi međuentitetsku liniju.

Dodik je rekao da nikada ne smiju biti zaboravljeni pripadnici policije Republike Srpske koji su dali svoje živote za odbranu srpskog naroda i stvaranje Srpske, te da je ponosan na činjenicu da je pripadao garnituri političara koji su se prilikom reforme policije borili da se sačuva policija Srpske, te ukazao da je Vlada Srpske uložila značajna materijalna sredstava za jačanje i obuku policije.

“Školujemo patriote koji su spremni da brane slobodu na ovim prostorima”, rekao je Dodik i dodao da Srpska traži da se poštuju njena prava.

Dodik je rekao da srpski narod želi Republiku Srpsku koja ima svoj status koji je definisan u Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH, te da ne želi BiH koja je mimo dejtonskog ustava.

Predsjednik Narodne skuštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je Srpska najorganizovaniji i najsamostalniji dio BiH koji vlastitim resursima štiti ustavni poredak i garantuje mir i bezbjednost svih građana bez obzira na njihovo vjersko, nacionalno i političko opredjeljenje.

“Institucije Republike Srpske reaguju u jednoj sekundi. Lanac komandovanja je poznat ustavom i zakonit, dok se sve to u Federaciji BiH ne može ni blizu na taj način primijenti”, rekao je Stevandić, prenosi Srna.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković poručio je da Policija Srpske svojim profesionalnim djelovanjem i obučenošću uliva sigurnost svim građanima Srpske.

“Ponosni smo što smo u poziciji da osiguramo ljudima koji žive u Republici Srpskoj, bez obzira na naciju i vjeru, bezbjednost, a bezbjednost znači slobodu”, rekao je Višković.

Karan je, povodom Dana policije Srpske, odlikovao je načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića Zlatnim znakom policije za uspješnu saradnju. Srebrnim znakom policije odlikovan je Tomislav Mihalić iz Evropola za iskazani nivo profesionalnosti i saradnje u međunarodnim akcijama.

Policija Republike Srpske formirana je 4. aprila 1992. godine.

( nezavisne )

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име